Предприятието в Девня е най-големият европейски завод за калцинирана сода,

...
Предприятието в Девня е най-големият европейски завод за калцинирана сода,
Коментари Харесай

Група Солвей отбелязва 25-годишнина от присъствието си в Девня, България


Предприятието в Девня е най-големият европейски цех за калцинирана сода, отговарящ на най-високите ESG и софтуерни стандарти.

 

Солвей Соди, взаимно дружество сред Солвей и Шишеджам, провежда огромно събитие за отбелязване на 25-годишнината от наличието си в Девня, България, където обилни вложения трансфораха завода в еталон  за международната промишленост за калцинирана сода и натриев бикарбонат.

На тържествения концерт в Двореца на културата и спорта ще участва Румен Радев, президент на Република България, Никола Стоянов, министър на стопанската система и промишлеността, Н.П. Фредерик Мьорис, дипломат на Кралство Белгия в България, представители на изпълнителната и локалната власт, управлението, чиновници на Солвей и други посетители.

По време на празничната гала ще бъдат откроени  огромните вложения, осъществени  за модернизиране, разгръщане и диверсификация  на производството, които в същото време доведоха до  подобряване  на  екологичния отпечатък на завода, в това число 24% икономии на вода, реализирани през 2021 година От ноември 2022 година, 20% от излъчванията на парникови газове, свързани с производството на сила, бяха редуцирани, с помощта на взаимното изгаряне на биомаса. Допълнителни понижения на излъчванията на CO2 ще бъдат реализирани през идващите години с неотдавна оповестения план на „ Девня Енерджи “ за зареждане на централата с алтернативни  горива.

„ Гордеем се с постигнатото в завода за калцинирана сода в Девня през последните двадесет и пет години и ще продължим да подвигаме летвата “, сподели Илхам Кадри, основен изпълнителен шеф на Група Солвей. „ Девня играе основна роля в нашия бизнес с калцинирана сода и ще продължим да влагаме в растежа на компанията и декарбонизацията на производството. Стремим се да обслужваме нашите клиенти по резистентен, благонадежден и конкурентен метод. "

„ Солвей Соди е една от най-големите индустриални компании в България и интензивно поддържа локални планове в региона на образованието, културата и опазването на здравето “, добави Спирос Номикос, изпълнителен шеф на „ Солвей Соди “. „ За да подсигуряваме наличието си през идващите десетилетия, работим върху осъществяването на амбициозна пътна карта за енергиен преход, която цели понижаване на   въглеродните излъчвания с най-малко 30% до 2030 година Убеден съм, че ще успеем с огромната поддръжка на нашите сътрудници и чиновници “

За завода за калцинирана сода в Девня

Заводът за калцинирана сода на “Солвей Соди ” в Девня е най-големият по рода си в Европа и един от най-големите в света. Той дава отговор на възходящото световно търсене на калцинирана сода и натриев бикарбонат и осигурява  несъмнено и стабилно произвеждане на  тези артикули. Калцинираната сода е главен артикул за  производството на стъкло за здания, коли, слънчеви панели и литиев карбонат за акумулатори, както и почистващи препарати и химикали, а натриевият бикарбонат е от значително значение в опазването на здравето, храните, фуражите и пазарите за ликвидиране на димни газове.

От основаването си, компанията е вложила към 800 милиона евро в разширение на потенциала, като в същото време усъвършенства активността си посредством внедряване на новаторски, екологични и ефикасни технологии, които са главният мотор за резистентен напредък и чертаят  приноса на компанията за развиването на българската стопанска система. Това води до доста понижаване на излъчванията във въздуха, потреблението на сила за производството, потреблението на вода и излъчванията на CO2, както и прави завода по-безопасно място за работа.

”Солвей Соди ” продължава да се стреми към още по-голям напредък  и си слага дълготрайни амбициозни цели за  възстановяване на своята резистентност и конкурентоспособност.  Компанията форсира своите проекти за енергиен преход за последователно унищожаване на въглищата до 2030 година и  реализиране на въглеродна индиферентност преди 2050 година, които включват и план за взаимно изгаряне на биомаса (в употреба от октомври 2022 г.) и създаване на апаратура за термична обработка на различни горива и биомаса. Това преустрояване на централата е значима стъпка в уговорката на компанията за последователно прекъсване потреблението на изкопаеми горива и понижаване на въглеродните излъчвания, като в същото време способства за възстановяване ръководството на отпадъците и подсилване на енергийната самостоятелност на страната.

Предприятието в Девня завоюва премията „ Инвеститор в разширението “ на Българската организация за вложения за 2021 година То дава отговор на най-високите европейски, екологични и софтуерни стандарти, а новата апаратура за произвеждане на бикарбонат, е сертифицирана като Инвестиция клас А.  Заводът е ситуиран на повърхност от 80 хектара. В него работят към 550 чиновници и още 600 души непряко зает личен състав.  Той е добре прочут в района и се е заел с амбициозни обществени и екологични цели, като в същото време поддържа локалните общности, по-специално посредством Фонда за взаимност на Солвей.

-------------------------------------------

, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има необятно приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените нишки. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни артикули, животинско хранене, филтриране на димните газове и в опазването на здравето.

„ Солвей Соди “ е приватизирано през 1997 година, с съществени акционери белгийската научна група „ Солвей “ (75 %) и турската група „ Шишеджам “ (25 %).

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР