Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село

...
Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село
Коментари Харесай

Заради чумата: 65 прасета в Тутраканци вече са умъртвени


„ Предприемат се всички ограничения. По данни на БАБХ в село Тутраканци хуманно са умъртвени 65 животни, като огромна част от тях не са регистрирани. Извършва се стерилизация, полицейски постове са сложени на входовете и изходите на селото. В момента специалистите взимат проби от прилежащото село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона. Ако пробите там са негативни, няма да се пристъпва към евтаназиране на животни “, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, след провеждането на регионален координационен щаб във Варна по отношение на подхванатите ограничения за ограничение на болестта африканска чума по свинете.

Още от през вчерашния ден със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи e лимитирано напредването и превоза на домашни прасета. Забранява се образуване на пазари и изложения на прасета и свободно пасищно развъждане.Ще започва навреме и вземането на проби в 10-километровата зона, посочи още министър Порожанов.

„ Правим всичко допустимо да се откри от къде е влезнала болестта в България. За страдание доста са методите, а точно посредством разпространяване на артикули, посредством напредване на туристи, хора, животни, превоз на фураж. Имаме обосновано подозрение, че заразяването в съответната плантация в Тутраканци може да е станало с фураж, който се закупува през Констанца и се популяризира в България “, съобщи още министърът.

Изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев посъветва стопаните при всяко подозрение да уведомяват ветеринарните управляващи. „ Ако прасето демонстрира признаци на заболяване, да не се търси опция да го лекуват. Трябва незабавно да бъде осведомена формалната ветеринарна работа и това е най-правилният метод, с цел да не се допусне разпространяване “ акцентира Илиев. Той прикани стопаните, изключително към зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, с цел да се понижи заплахата от разпространяване на болестта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР