Предприемаме спешни мерки за спиране на разпространението на Инфлуенца А

...
Предприемаме спешни мерки за спиране на разпространението на Инфлуенца А
Коментари Харесай

Земеделският министър разпореди спешни мерки срещу птичия грип

" Предприемаме незабавни ограничения за прекъсване на разпространяването на Инфлуенца А (Грип) по птиците у нас. Не подценяваме казуса и би трябвало да създадем всичко допустимо в помощ на бранша ", съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща с представителите на браншови организации, която се организира по негова самодейност, в постройката на институцията. Той акцентира, че макар компенсациите за засегнатите обекти след констатиране на болестта, загубата на пазари след такива случаи остава сериозен проблем за сектора.

Изпълнителният шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински показа съответните ограничения, които се вкарват от страна на Агенцията за прекъсване на разпространяването на болестта. Сред ограниченията за биосигурност, които би трябвало да се подхващат в стопанството са: след установяването на огнище наложително в обекта не би трябвало да се отглеждат животни 21 дни, за подробно разчистване и стерилизация.

Стопаните следва да показват заверени маршрутни проекти за придвижване на птици до други животновъдни обекти или кланици. Ще се правят взаимни инспекции с други институции за съблюдаване на предоставените графици за напредване на птиците, както и ще се прави засилен надзор на входа на месодобивните предприятия посредством обширен клиничен обзор и инспекция на всички изискуеми документи, в това число и проби за инфлуенца.
 БАБХ откри огнище на птичи грип в Хасковско
БАБХ откри огнище на птичи грип в Хасковско

В обекта се отглеждат над 25 000 броя птици

На срещата бе изработен обзор на усложнената епизоотичната конюнктура във връзка с болестта. Само за последната седмица са установени 2 регистрирани обекта и 1 нерегистриран (тип заден двор).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР