Предприемачът Леонардо дел Векио - един от най-богатите хора в

...
Предприемачът Леонардо дел Векио - един от най-богатите хора в
Коментари Харесай

От сиропиталището до клуба на най-богатите - почина собственикът на Ray-Ban

Предприемачът Леонардо дел Векио - един от най-богатите хора в Италия и притежател на марките за очила Ray-Ban и Oakley - е умрял на 87-годишна възраст.

Основаната от него компания Luxottica е най-големият производител на очила в света. Дел Векио беше освен фактор в стилната промишленост, само че и вложител в някои от огромните италиански финансови компании като капиталовата банка Mediobanca и най-голямата застрахователна група в страната Generali.

Животът му е образец за обратите, които човек може да преживее по пътя към триумфа. Дел Векио се ражда в фамилията на самотна майка, която отглежда още три деца. Баща му умира пет месеца преди Леонардо да се роди.

Овдовялата му майка е принудена да го остави в сиропиталище, когато момчето е единствено на 7 години.

Бъдещият милиардер стартира да работи на 14-годишна възраст като чирак във фабрика за принадлежности в Милано, преди да се специализира в основаването на детайли за изработката на очила.

През 1961 година той основава своята Luxottica като подизпълнител на по-големи производители - по това време Дел Векио е единствено на 26 година

Шест години по-късно сдружението към този момент стартира да създава напълно лични рамки за очила, а през 1971 година Luxottica стопира да обслужва други производители и се концентрира напълно върху личната активност.

През 1988 година компанията му подписва първото си партньорство за произвеждане на очила под емблемата на Джорджо Армани, като след това работи с съвсем всички световни фешън марки. През 1990 година Luxottica предлага акциите си на борсата в Ню Йорк, а през 2003 година към този момент е част от показателя на най-търгуваните италиански компании.

Дел Векио употребява привлечения капитал, с цел да уголемява бизнеса си и придобива марки като Vogue Eyewear, Persol, Ray-Ban, Oakley и други

Последната огромна промяна е сливането с френската група за корекционни стъкла за очила Essilor през 2017 година със договорка за 50 милиарда евро.

По данни на Financial Times EssilorLuxotica има 80 000 чиновници по целия свят, а приходите за предходната година са били над 19,8 милиарда евро.

Леонардо дел Векио e женен три пъти - в два от тях той подписва брак с Николета Зампило, която ще наследи 25% от неговата холдингова компания Delfin, ръководеща вложенията му. Останалите 75% от собствеността ще бъдат разграничени сред неговите шест деца - Клаудио, Мариса и Паола (от първата му съпруга), Леонардо Мария (от Николета Зампило) и Лука и Клементе (от връзката му със Сабина Гроси).

Част от наследството му е предопределена и за Ноел Микати - дъщерята на неговия племенник Клаудио и потомката на ливански банкери Лайла Микати.

За разлика от други италиански предприемачески семейства - Леонардо дел Векио не следва правилото на запазването на мениджмънта в фамилията и притегля външни шефове за водещите позиции в фирмите му.

" Причината е доста елементарна. Можеш да уволниш един управител, само че не можеш да уволниш децата си ", споделя той в свое изявление.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР