Предполагаемият заговор за сваляне на германското правителство, воден от самозван

...
Предполагаемият заговор за сваляне на германското правителство, воден от самозван
Коментари Харесай

Германският заговор за преврат бил подхранен от конспиративни теории и мерките срещу COVID-19


Предполагаемият скрит план за събаряне на немското държавно управление, воден от мним принц, някогашен десантчик и берлински арбитър, се е коренил в мътна комбинация от следвоенно неодобрение, антисемитски теории на конспирацията и яд против до неотдавна работилите ограничавания, въведени поради пандемията, споделиха специалисти.

Полицията задържа в сряда 25 души, които бяха разказани като част немското придвижване " Граждани на Райха ". Въпреки че името допуска връзка с епохата на нацизма, в действителност то е отпратка към първата модерна общогерманска страна, образувана, когато кралят на Прусия Вилхелм Първи и неговият канцлер Ото декор Бисмарк сплотяват голям брой по-малки страни в единна империя или " Райх " през 1871 година. " Гражданите на Райха " считат, че разделянето на Германия от съюзническите сили след Втората международна война и последвалото съставяне на демократични страни са били незаконни, и настояват, че истинският " Райх " към момента съществува.

" В известна степен те се разграничават от Третия райх ", сподели Йоханес Кис от Института за проучване на демокрацията " Елзе Френкел-Брънсуик " в Лайпциг, визирайки немската тирания на Адолф Хитлер от 1933 година до 1945 година. " Но (те) съвсем безпроблемно работят дружно с всевъзможни искрено неонацистки групи ", добави той.

Кис сподели през вчерашния ден, че възходът на придвижването " Граждани на Райха " отразява измененията, които са настъпили през последните години в крайнодясната част от политическия набор. Там, където откритото опълчване на съществуващия ред преди е било последна позиция, в този момент гневът против рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията от ковид, се е оказал плодородна почва за антиправителствени настроения, означи той.

Кис оприличи случилото се в Германия на това в Съединени американски щати, където придвижвания, проповядващи върховенството на бялата раса, се сплотиха с хора, които имат вяра, че " дълбоката страна " управлява държавното управление, и дружно се опълчиха на мирното предаване на властта след последните президентски избори, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Федералната прокуратура сподели, че някои от задържаните са имали съответни проекти да обхванат в немския парламент с оръжия. Подобна офанзива би била улеснена от обстоятелството, че един от упрекнатите конспиратори – Биргит Малсак-Винкеман – е някогашна депутатка от партията " Алтернатива за Германия " и познава чудесно постройката на Бундестага. Прокуратурата съобщи, че групата е възнамерявала да направи Малсак-Винкеман министърка на правораздаването след преврата, а новото държавно управление е щяло да се управлява от Хайнрих Тринайсети. Седемдесет и една годишният представител на рода Ройс, който продължава да употребява купата " принц ", макар че Германия анулира формалната роля на монархията преди повече от един век, е бил разпознат като един от водачите на заговора, споделиха представители на управляващите.

Някои хора в Германия сложиха под въпрос дали обвинените екстремисти в действителност биха могли да проведат каквато и да било сериозна офанзива. Най-високопоставеният чиновник в областта на сигурността в страната, министърката на вътрешните работи Нанси Фезер, обаче сподели, че би било неточност сходни групи да бъдат подценявани, изключително в случай че, както се твърди в тази ситуация, измежду техните членове има хора, подготвени да боравят с огнестрелни оръжия, като бойци или служители на реда.

Олаф Сундермейер, проверяващ публицист от немската социална телевизия Ер Бе Бе, който е експерт по политическия екстремизъм, сподели, че управляващите дълго време са омаловажавали опасността от страна на " Гражданите на Райха ", до момента в който представител на организацията прострелял служител на реда преди шест години.

Освен че имат " история на радикализация ", доста от " Гражданите на Райха " споделят афинитет към Русия и са отворени към дезинформация, популяризирана от съветски медии, сподели Зундермайер. Той обаче сложи под въпрос изказванията, че е имало очевидно съглашателство с Москва за събаряне на немското държавно управление. " Не виждам каквито и да било доказателства за структурно, систематично взаимоотношение сред тези групи и съветските управляващи ", сподели Зундермайер, който следи придвижването от доста години.

Въпреки това федералната прокуратура съобщи, че принц Ройс се е свързал с представители на съветските управляващи, с цел да разиска проектите си, и единственият чужденец, арестуван в сряда, беше разпознат като Виталия Б., съветска гражданка.

Германия е доста сензитивна към десния екстремизъм поради нацисткото си минало и неколкократните актове на принуждение, осъществени от неонацисти през последните години, в това число убийството на политик на локално равнище и смъртоносна офанзива против синагога през 2019 година.

Преди две години десни екстремисти, участващи в митинг против въведените поради пандемията ограничавания в страната, се пробваха безрезултатно да щурмуват постройката на Бундестага в Берлин. По-рано тази година управляващите арестуваха четирима души, упрекнати, че са възнамерявали да провокират продължително прекъсване на тока в цялата страна и да отвлекат министъра на опазването на здравето.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи през вчерашния ден, че е " удивително и в действителност извънредно ", че някогашен законодател е упрекнат в присъединяване в заговора, само че арестите са посочили, че " ние имаме страна, която може да се пази, народна власт, която може да се пази с цялостна мощ ".

Кис, специалистът по крайнодесните, сподели, че арестуваните тази седмица евентуално не са единствените екстремисти в придвижването " Граждани на Райха ", което, по оценка на немски чиновници в областта на сигурността, има повече от 20 000 последователи.

" Има и други сходни групи. Те са на същия стадий на радикализация. (Тези групи) може и да не са толкоз рискови, защото нямат достъп до оръжия и т. н… Ние обаче ще станем очевидци на появяването на още сходни групи и, уповавам се, също по този начин на тяхното изправяне пред съда ", добави Кис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР