Предполагаема химическа атака взе над 100 цивилни жертви в контролирания

...
Предполагаема химическа атака взе над 100 цивилни жертви в контролирания
Коментари Харесай

Предполагаема химическа атака взе над 100 цивилни жертви в Сирия

Предполагаема химическа офанзива взе над 100 цивилни жертви в следения от бунтовниците град Дума край Дамаск, заяви опозиционната Национална коалиция, представена от ДПА.

" Съдбата на стотици фамилии в укритията (в Дума) остава незнайна заради спиране на връзките и електричеството, а избавителните екипи срещат усложнения да стигнат до такава степен ", се споделя в известие на обединението, поместено в интернет.

Според избавителните организации жертвите на хипотетичното нахлуване през вчерашния ден са над 70. Дамаск и неговият съдружник Русия отхвърлиха да е имало такова нахлуване.

По данни на Сирийско-американското здравно сдружение над 500, основно дами и деца, са отведени за лекуване със признаци на излагане на химическо вещество. Пациентите са със признаци на дихателна непълнота, централна цианоза, прекалено слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите. Говорител на Съюза на здравните служби и избавителните организации посочи, че има известия за миризма на хлор, само че избавителните екипи са на мнение, че е употребен и зарин.

Доброволческата избавителна организация " Бели каски " твърди, че хеликоптер е хвърлил върху град Дума варел, цялостен с експлозиви и химикали, убивайки най-малко 40 души. Тя споделя, че цели фамилии са се задушили в мазетата си от отровния газ. " Белите каски " разгласиха в " Туитър " фотоси на хипотетични жертви на химическа офанзива, в това число на дами и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Според Русия известията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна подправена вест. Генерал-майор Юрий Евтушенко, почитан съветски командващ в Сирия упрекна за тези изказвания неправителствените самостоятелни организации, в това число " Белите каски ". Той насочи обвинявания против Запада, който употребява " изказвания за химически офанзиви ", с цел да попречи на сегашната акция на сирийската войска за изтегляне на бунтовниците от Дума.

Официалната сирийска осведомителна организация САНА отхвърли изказванията. " Някои медии, известни с поддръжката си за терористи, настояват, че армията е употребила химически оръжия в град Дума при военната си интервенция в отговор на офанзивите, осъществени от терористична организация против няколко квартала на Дамаск и покрайнините ", сподели САНА.

Говорителката на Държавния департамент на Съединени американски щати Хедър Науърт съобщи, че в случай че бъде доказана достоверността на информациите за химическа офанзива, интернационалната общественост би трябвало неотложно да отговори.

" Русия, със своята неизменима поддръжка за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки набези ", сподели тя.

Руското министерство на външните работи дефинира като неоснователни информациите за химически набези в Сирия, които имат за цел да оправдаят вероятни удари извън, съобщи съветското министерство на външните работи, представено от ТАСС. Военна интервенция въз основа на изфабрикувани предлози в Сирия, където има съветски военни, може да докара до най-тежки последствия, се споделя в известието.

Председателят на комисията по външни работи в съветския Съвет на федерацията Константин Косачов посочи от своя страна, че зад следващата " подправена вест " прозира очевидната цел да се спре извеждането на бойците от " Джаиш ал ислам " от град Дума и да се попречи на настъпването на сирийските държавни войски. Той съпостави този случай с случая с отравянето на Сергей Скрипал, към който британците " с възторг събираха съдружници ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР