Предполагаем агент на саудитското разузнаване е подпомогнал логистично и финансово

...
Предполагаем агент на саудитското разузнаване е подпомогнал логистично и финансово
Коментари Харесай

Нови разкрития на ФБР за атентатите от 11 септември

Предполагаем сътрудник на саудитското разузнаване е подкрепил логистично и финансово двата от атентаторите на „ Ал Кайда “, направили офанзивите на 11 септември 2001 година. Този извод на ФБР, представен от CNN, се съдържа в първия от разкритите документи от формалните американски следствия за атентатите. Оповестяването на документите беше подредено от настоящия президент Джо Байдън, съобщи БНР.

Първият оповестен документ е от 2016 година и обобщава федерално следствие за допустима връзка на атентаторите със чиновник на саудитското консулство и хипотетичния разследващ сътрудник, които преди атентатите са били разположени в Лос Анджелис. Заподозреният за чиновник на саудитското разузнаване е Омар ал Байоми - по това време студент в града. ФБР е разкрило голям брой връзки и разполага със свидетелски показания, че Байоми е обезпечил „ логистична поддръжка, настаняване и финансиране “ за двама от атентаторите.

CNN напомня, че заповедта на Байдън за обявяване на следствията пристигна откакто 1600 души, потърпевши или изгубили близки при офанзивите, приканиха президента да не взе участие в честванията на 20-годишнината от атентатите, в случай че не разгласява цялостната информация, с която американските управляващи разполагат за тях. Писмото на потърпевшите поставяше и въпроса дали Саудитска Арабия е подпомагала джихадистите от „ Ал Кайда “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР