Предполага се, че пределните цени ще се прилагат не само ...

Предполага се, че пределните цени ще се прилагат не само

The Wall Street Journal: G7 има план за борба с Путин frognews.bg

Предполага се, че пределните цени ще се ползват не единствено за нефта, само че и за нефтопродуктите, в това число мазута, като един от главните експортни артикули на Русия.

Планът планува възбрана за финансиране и обезпечаване на превозването на съветски нефт, в случай че той се продава над откритата цена. Според мозъчния концерн Bruegel страните от Г-7 застраховат повече от 90% от международното мореплаване.

Споразумението ще влезе в мощ през декември, когато влезе в мощ европейското ембарго върху съветския нефт. Според проекта той би трябвало да бъде омекотен - възбраната на Европейски Съюз за обезпечаване на превозването на нефт ще бъде отстранена, което ще разреши на европейските компании да продължат да дават финансови услуги за превозване и продажба на съветски нефт, само че единствено на закрепена цена.

Припомняме, че концепцията за въвеждане на пределни цени на съветския нефт беше показана на срещата на водачите на Г-7 в края на юни. Така страните от " огромната седморка " имат намерение да лимитират приходите на Москва от продажбата на нефт.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън показа концепцията на азиатските водачи по време на задгранична обиколка предишния месец и сподели пред Ройтерс, че е водила окуражаващи диалози с Индия.

Някои петролни търговци и анализатори показаха подозрения, че таванът на цените ще проработи, така като Русия е намерила способи да транспортира петрола си до Азия, без да прибягва до западна корабна застраховка. Москва също може изцяло да спре износа на част от петрола, което ще докара до по-нататъшно повишение на цените на енергията.

Членовете на Г-7 се пробват да намерят способи да запълнят енергийната празнота и да се оправят с възходящите цени, като в същото време съблюдават уговорките си в сферата на климата.

„ Докато последователно изтегляме съветските енергийни запаси от нашите вътрешни пазари, ние ще се стремим да разработим решения, които ще понижат приходите на Русия от въглеводороди, ще поддържат стабилността на световните енергийни пазари и ще минимизират отрицателните стопански последствия “, се споделя в изказване на Г-7.

На 31 май ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи, че водачите на страните от Европейски Съюз са постигнали съглашение за възбрана на износа на съветски нефт.

Според ръководителя на Европейската комисия Урсула декор дер Лайен петролното ембарго ще понижи към 90% от вноса на нефт от Русия в страните от Европейския съюз до края на тази година.

На 3 юни 2022 година Европейският съвет реши да наложи шестия пакет от наказания против Русия и Беларус, който би трябвало в допълнение да ограничи способността на Кремъл да финансира войната в Украйна.

На 6 юни 2022 година публицисти от The Independent показаха огромна дупка в съветското петролно ембарго.

На 2 август стана известно, че в случай че Русия не вземе поради тавана на цените на своя нефт, страните от Г-7 обмислят налагането на цялостна възбрана за превозване на съветски нефт измежду вариантите, които ще лишат Москва от големи доходи на фона на нейната инвазия на Украйна.

Европейският съюз възнамерява да не разреши вноса по море на недопечен и пречистен нефт от Русия до 2023 година Съединени американски щати и техните съдружници желаят да лимитират цените на съветския нефт сред 40 и 60 $ за барел.

Източник: frognews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg