Предполага се, че находката датира от 18-тата династия на фараоните

...
Предполага се, че находката датира от 18-тата династия на фараоните
Коментари Харесай

Откриха древна гробница в Луксор

Предполага се, че находката датира от 18-тата династия на фараоните Ахенатон и Тутанкамон

Египетските управляващи оповестиха за откриването на антична гробница в Луксор, датираща отпреди към 3500 години, в която съгласно археолозите се намират останките на член на 18-ата династия, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Гробницата е открита от египетски и английски откриватели на западния бряг на река Нил, където се намират известните Долина на кралиците и Долина на царете, съобщи Мостафа Вазири, началник на Върховния съвет по антиките на Египет.

" Първите детайли, открити до момента в гробницата, наподобява демонстрират, че тя датира от 18-тата династия на фараоните Ахенатон и Тутанкамон ", сподели Вазири в изказване.

XVIII династия, част от интервала от египетската история, прочут като Ново царство, завършва през 1292 година пр.н.е. и се счита за една от най-проспериращите години на Древен Египет.

Пиърс Литерланд от университета в Кеймбридж, началник на английската изследователска задача, съобщи, че гробницата може да е на брачна половинка или принцеса от рода Тутмосид.

Египетският археолог Мохсен Камел съобщи, че вътрешността на гробницата е в " неприятно положение ".

Части от нея, в това число надписи, са били " унищожени при античните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки ", добави Камел, съгласно изказването на Съвета по антиките.

През последните години Египет разкри няколко огромни археологически открития, най-много в некропола Саккара, южно от столицата Кайро.

Критиците настояват, че в бързината на разкопките е даден приоритет на находките, които притеглят вниманието на медиите, пред сериозните научни проучвания.

Откритията обаче са основен детайл от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа промишленост, чийто венец е дълго отлаганото разкриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите.

Страната с население от 104 милиона души страда от тежка икономическа рецесия.

По публични данни туристическият бранш на Египет обезпечава 10 % от Брутният вътрешен продукт и към 2 милиона работни места, само че е обиден от политическите безредици и коронавирус пандемията
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР