Предполага се, че император Константин Велики е искал да направи

...
Предполага се, че император Константин Велики е искал да направи
Коментари Харесай

Лазар Кьосев: Император Константин Велики искал да направи София столица на своята империя

Предполага се, че император Константин Велики е желал да направи София столица на своята империя. Това съобщи в изявление за БГНЕС Лазар Кьосев, ръководител на Сдружение за антични реконструкции „ Mos Maiorum Ulpiae Serdicae “ и уредник на Античния фестивал „ Сердика е моят Рим “, който се организира в Археологически парк „ Западна врата на Сердика “ в столицата.

„ Нашата цел е да промотираме античната история на София, град с голямо значение за късната Римска империя, за времето на император Константин, император Теодосий “, сподели Лазар Кьосев. Той акцентира, че градът е бил привързан с дипломацията и политиката на империята.

По думите на уредника на събитието е значимо хората да дойдат и да се срещнат с античната просвета, тъй като в учебниците, по които през днешния ден децата в България учат, този интервал в историята не се застъпва, макар че е част от нашата история.

„ Това, което се е случило през тази ера има голямо значение както за локалната история, по този начин и за общоевропейската. И просто е редно хората да познават историята на земята, върху която живеят сега “, добави Кьосев. Организаторът добави, че интервалът е извънредно знаков, тъй като в този миг може да се каже, че са се зародили днешните страни в Европа в тези територии, в които в този момент ги виждаме. „ Тогава са се заселили и появили тези нации, в това число малко по-късно и нашият “, сподели още той.

Голяма част от облеклата, с които участниците показват разнообразни възстановки на боеве и сражения, са направени от самите тях, защото за тях това не е просто занимание, а тип специалност. „ Това си полупрофесионално занятие. Много от нас отделят голямо време от персоналното си, с цел да изследват нещата и да ги реконструират, поради това всяко нещо, което носим, е тип репродукция и реорганизация “, съобщи Кьосев.

По другите места из лагерите посетителите, които желаят да се допрян до античността, могат да видят майстори, които създават доста разнообразни неща – от военно снаряжение до бижута, монети и всевъзможни други битови предмети.

„ На такива места се събират хора с огромна обич към историята и доста огромен професионализъм, поради това имаме една необятна палитра от разнообразни занаяти и разнообразни похвати, които са се употребили едно време при направата на другите предмети от бита “, сподели уредникът.

„ Сердика е моят Рим “ се организира за повторно. Първото издание на фестивала бе през 2019 година, само че заради пандемията от COVID-19, то не съумя да се организира през 2020 и през 2021 година „ Надяваме се оттук насетне нищо да не ни възпира и да имаме още доста издания на този фестивал, който към този момент се получава прелестно “, сподели в умозаключение Лазар Кьосев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР