Предпазният ефект се запазва до 3 часаДезинфектантът за ръце е

...
Предпазният ефект се запазва до 3 часаДезинфектантът за ръце е
Коментари Харесай

Направете си сами гел за дезинфекция

Предпазният резултат се резервира до 3 часа
Дезинфектантът за ръце е средство от първа нужда в изискванията на пандемия дружно с антибактериалния сапун и медицинските маски. Според Световната здравна организация (СЗО) няма по-ефективни средства от тях против новия вирус COVID-19. Не постоянно обаче можете да се снабдите с нужните ви неща от магазина или аптеката.

Основна съставна част в смесите за дезинфекциране на ръце и повърхности е медицинският алкохол с централизация над 90 градуса, както и кислородна вода. Безмислено е да употребявате други спиртни разтвори, които са към 40 градуса, защото няма да унищожите ковид. С тях можете да почистите единствено някои бактерии и други болести. Можете да разчитате единствено на водката, която е с централизация на спирта над 90 градуса.

Освен алкохол в рецептата може да се включи и кислородна вода, глицерин, етерична масла и други Всяка съставна част има друга цел на потребление.

Кислородната вода понижава интензивността на микробните спори, попречва растежа им и служи като спомагателен дезинфектант.

Глицеринът пази кожата от пресъхване, омекотява и подтиква естествения развой на регенерация.

Етеричните масла, които можете да употребявате са от чаено дърво, мащерка, лаврово дърво. Те имат антибактериално и противовирусно свойство. Препоръчва се те да не се употребяват в смесите за деца, защото миризмата им може да провокира неприятни чувства.

За тези, които съумеят да си намерят медицински алкохол, предлагаме публично предложена от СЗО рецепта за подготвяне на дезинфектант за ръце в домашни условия.

Как го забъркате

Налейте в стъклен или пластмасов съд 830 мл етилов алкохол 96 градуса. Добавете 40 мл 3% кислородна вода. Сипете 15 мл глицерин (98%). Добавете 115 мл вода, дестилирана или преварена, която е охладена до стайна температура. Затворете компактно съда и разтръскайте, с цел да размесите съставките.

Преди да употребявате дезинфектанта за обработка на ръцете, оставете получената примес да престои 72 часа, с цел да се унищожат микроорганизмите, които могат да се намират в съда или да попаднат в него при разбъркване.

След това разсипете дезинфектанта в комфортни шишенца, най-добре с накрайник за напръскване, като го носите постоянно при излизане отвън дома.

Как и по кое време да го нанасяте

Всеки производител на спиртен дезинфекциращ гел за ръце на опаковката наложително указва какви са разпоредбите на потребление на продукта. Затова е най-добре да прочетете рекомендациите на производителя. Има няколко съществени правила, които важат и за домашните дезинфектанти:

- Необходимо е да сипете в дланта си малко количество от гела. Съставът се разпределя по кожата, като се стараете да не втривате прекомерно мощно в повърхността на ръцете. Необходимо е да масажирате по кожата не по-малко от 60 секунди за реализиране на нужния ефект;
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР