Предоставянето на въоръжение за Украйна, без да са въведени нови

...
Предоставянето на въоръжение за Украйна, без да са въведени нови
Коментари Харесай

Радев: Даването на оръжие на Украйна ще задълбочи дефицита ни на способности задълго

„ Предоставянето на въоръжение за Украйна, без да са въведени нови мостри като заменяне, ще задълбочи недостига на качества за дълъг интервал от време и то в изискванията на влошаваща се среда за сигурност, освен на север от нас, само че и на Балканите ”. Това съобщи президентът Румен Радев. Той приказва пред публицисти на образователния полигон „ Ново село ”, където участва на формалната гала по вдишване на ролята на Рамкова страна от Италия за бойната група на НАТО, която ще бъде ситуирана на територията на България. 

Днешният ден ясно демонстрира, че всяка една страна би трябвало да разчита на поддръжка на алианса. За кой ли път желая да припомня, че няма място за повече отсрочване на модернизацията на армията. Това съобщи президентът Румен Радев в полигона " Ново село ", където Италия одобри ролята на рамкова страна на многонационалната бойна група на НАТО в България, съобщи Българска национална телевизия. 

По думите на президента до момента има липса на ново въоръжение, недостиг от качества и съкращения. Президентът прикани да не се политизират проблемите на българската войска. 

Според Радев години наред модернизацията е била спъвана, а в този момент същите хора бързат да дават въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и да ни лишат и от дребното сега.

Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, незабавно ще получим друго в подмяна, издава тежка непросветеност. Това са комплицирани процеси, които ще лишават години и за всичко това ще би трябвало да си платим, сподели Радев. 

Президентът добави, че желае да чуе вижданията на партиите за модернизацията на армията. 

Министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява, че има незабавна потребност от финансиране на армията, като задачата е за 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, в случай, че доста от европейските страни заделят 2,5-3% от Брутният вътрешен продукт.
Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев бе на образователния полигон " Ново село ", където взе участие в формалната гала по вдишване на ролята на Рамкова страна от Италия за бойната група на територията на България в подтекста на усилените ограничения за зоркост в границите на НАТО. 

Държавният глава беше посрещнат с почетен строй и одобри рапорта на командващия церемонията. 

Със специфична гала на взаимното българо-американско оборудване в " Ново село " Италия одобри ролята на рамкова страна на многонационалната бойна група на НАТО в България. 

В наличието на президента Румен Радев, министъра на защитата Димитър Стоянов и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, министъра на защитата и началника на защитата на Италия Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Драгоне, както и на висшия командващ Съвместното командване на НАТО военачалник Кристофър Каволи формированието пое полк. Франческо Алаймо. 

Батальонът от до 1000 военослужещи включва 750 военни от 82-и пехотен полк “Торино ” с 50 единици бойна техника, механизирана рота с бронирани машини “Страйкър ” от Съединени американски щати, противотанков взвод от Гърция. 

В състава на бойната група ще бъдат включени също една рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата. 

Предстои да се включат сили от Албания, Черна гора, Северна Македония и Турция.Групата е една от осемте, ситуирани по Източния фланг след 2014 г и февруари тази година за подсилване на отбранителния и възпиращ капацитет на Алианса след съветската инвазия в Украйна.
 

Източници: Българска национална телевизия, Нова тв
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР