Предоставянето на предмети назаем на приятели или роднини може да

...
Предоставянето на предмети назаем на приятели или роднини може да
Коментари Харесай

7 неща, които не трябва да даваме назаем, дори на близки хора

Предоставянето на предмети назаем на другари или родственици може да бъде великодушен жест, който предизвиква доверието и укрепва връзките. Въпреки това има някои движимости, към които би трябвало да бъдем внимателни при даването назаем, даже на близки хора.

Ето седем неща, за които би трябвало да помислите два пъти, преди да ги предадете на други хора:

Лични документи: Личните документи, като паспорти, персонални карти и карти за обществено обезпечаване, са извънредно чувствителни и съдържат персонална информация. Даването им назаем може да ви изложи на кражба на идентичност или корист с тях. По-добре е да съхранявате такива документи на несъмнено място и да споделяте информация единствено когато е належащо.
Финансова информация: Избягвайте да давате назаем кредитни карти, дебитни карти или други финансови принадлежности. Споделянето на такава информация може да докара до неоторизирани транзакции, а следствията могат да бъдат тежки. Изключително значимо е да поддържате надзор върху финансовите си сметки, с цел да отбраните активите си и кредитоспособността си.
Ценности с прочувствена значителност: Предметите със сантиментална стойност, като наследствени движимости или скъпи дарове, може да имат незаменимо прочувствено значение. Даването им назаем, даже на близки другари или семейство, може да докара до риск от щета или загуба. Препоръчително е да държите такива предмети във ваше притежание, с цел да гарантирате тяхната сигурност.
Скъпи електронни джаджи: Макар че може да е изкушаващо да дадете назаем скъпи електронни устройства като смарт телефони, преносими компютри или фотоапарати, тези предмети постоянно са деликатни и податливи на щета. Поправката или замяната на такива джаджи може да коства скъпо, а в случай че се случи случай, до момента в който изделието е под непознати грижи, може да зародят спорове.
Предмети с незаменима значимост: Някои движимости могат да имат сантиментално или историческо значение, което не може елементарно да бъде сменено. В тази категория попадат творби на изкуството, редки книги или неповторими колекционерски предмети. Предоставянето им назаем може да ги изложи на евентуална щета или загуба, което да заплаши тяхната същностна стойност.
Инструменти или съоръжение: Въпреки че даването на принадлежности или съоръжение назаем може да бъде постоянно срещано събитие, от значително значение е да се вземе поради равнището на подготвеност и отговорност на заемателя. Инструментите могат да бъдат развалени или употребявани погрешно, а разноските за тяхната замяна могат да бъдат обилни. Уверете се, че заемателят има нужните умения да борави вярно с оборудването.
Домашни любимци: Въпреки че не е предмет самичък по себе си, заемането на домакински любим е забележителна отговорност. Благополучието и сигурността на животното би трябвало да са главен приоритет. Ако не се поставят подобаващи грижи или не се схващат потребностите на животното, даването му назаем може да докара до стрес или увреждане. Изключително значимо е да се намерения за благосъстоянието на животното, преди да се съгласите на такива договорености.

Въпреки че щедростта и доверието са от значително значение за взаимоотношенията, също толкоз значимо е да се внимава при даването на избрани предмети назаем. Като се преценява с естеството и смисъла на движимостите, човек може да поддържа здрави взаимоотношения, като в същото време опазва скъпи и незаменими движимости. Комуникацията и слагането на ясни граници могат да оказват помощ за постигането на баланс сред щедростта и рационалната грижа за себе си.

Ето някои спомагателни препоръки за предоставяне на предмети назаем:

Винаги обмислете деликатно дали да дадете назаем даден предмет. Ако предметът е скъп или прочувствен, по-добре е да го запазите за себе си.
Поставете ясни граници и упования. Разберете какво очаквате от заемателя, да вземем за пример по кое време би трябвало да върне предмета, в какво положение би трябвало да бъде.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР