Предоставянето на помощ на хора, които търсят международна закрила, не

...
Предоставянето на помощ на хора, които търсят международна закрила, не
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Помощта за бежанците не е престъпление

Предоставянето на помощ на хора, които търсят интернационална протекция, не може да бъде криминализирано. Това постанови Съдът на Европейски Съюз по дело на Европейската комисия против Унгария във вторник.

Според висшите магистрати на Европейски Съюз, като е инкриминирала организационната активност, осъществявана за да се сътвори опция за започването на процедура за даване на леговище от лица, които не дават отговор на националните критерии за даване на такава протекция, Унгария е нарушила правото на съюза. " Инкриминирането на тази активност накърнява упражняването на обезпечени от законодателя на съюза права в региона на подпомагането на претендентите за интернационална протекция ", се споделя в решението на съда, което има наложителна мощ при гледане на сходни каузи на територията на Европейски Съюз.

Делото на Европейската комисия против Унгария съдържа искане за мнение на съда за преследването на организациите, помагащи на бежанците, както и за ограничението на опциите за подаване на молби за леговище в Унгария. Законовите промени, които са обект на решението, са направени през 2018 година, когато Унгария вкарва ново съображение за недопустимост на молбите за леговище - идването в страната от страна, в която претендентът не би бил преследван, и стартира да преследва неправителствени организации, които оказват помощ на претенденти за бежанци, неотговарящи на унгарските критерии за предоставяне на протекция, да изискат такава, като им оказват помощ с подготовката и внасянето на документите. Според унгарското право такова подпомагане се класифицира като опит за машинация и корист.

Магистратите на Европейски Съюз считат, че законовите промени са в нарушаване на две европейски наставления за процедурите за предоставяне на леговище и по тази причина опонират на европейското право и би трябвало да бъдат анулирани.

Решението на Съда идва по-малко от седмица, откакто Европейската комисия изиска от него, при което Будапеща ограничи опциите за подаване на молби за леговище и за изчакване в страната на решения при обжалване на отводи.

Съгласно интернационалното и европейското право всеки дошъл в Европейски Съюз мигрант има право да подаде молба за даване на бежански статут или протекция, като би трябвало да потвърди, че би бил преследван в своята страна. Европейските институции са задължени да преглеждат всички сходни молби, като претендентите имат право да изчакат приключването на процедурата в страната, където са подали настояването.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР