Предоставянето на частична информация за условията, при които даден мобилен

...
Предоставянето на частична информация за условията, при които даден мобилен
Коментари Харесай

Съдът поряза телекомите! Цакат ни с такси и фалшиви реклами

Предоставянето на частична информация за изискванията, при които даден мобилен телефон може да издържи на потапяне във вода или на удар, е нелоялна комерсиална процедура, безапелационна е Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Издадената от контролния орган заповед за възбрана на цитираната процедура е доказана от Върховния административен съд.
Проверка на КЗП откри, че БТК ЕАД не е уведомила при продажба клиентите си навреме за това, че представяният като водоустойчив и удароустойчив уред остава незасегнат при потапяне на дълбочина до един метър за не повече от тридесет минути и устоя на удар при изпускане от височина до един метър и двадесет сантиметра. Тази основни характерности на са били посочени върху етикета на телефона, в това време обаче могат да бъдат от голяма важност при решението на потребителя за покупка. Освен това, по подобен метод се основават предпоставки след това търговецът да откаже претенция при положение на проблем с мобилното устройство, зародил при условия, които гаранцията не покрива, без потребителят авансово да е бил наясно с изискванията.
При прекосяване към по-висок тарифен проект, без да е уведомил авансово, търговецът изисква възнаграждение на такса от 19,90 лева, откри осъществената във връзка постъпила тъжба на жител инспекция на контролния орган. Заблудата следва от това, че в контракта се планува опцията клиентът да минава към различен тарифен проект единствено с по-висока или равна месечна абонаментна такса и на никое място не се показва, че потребителят дължи пари за тази смяна. Таксата за въпросната услуга е оповестена само на интернет страницата на оператора. Също по този начин, всички основни клаузи на контракта следва да бъдат категорично и изчерпателно уредени преди сключването му, гласи още мнението на специалистите, доказано от магистратите.

Съвети към потребителите: Преди покупка на мобилно устройство с обявени преимущества или характерни характерности, проверете детайлно всички условия. Поинтересувайте се в допълнение, в случай че нещо не Ви е ясно. При подписването на контракт за телекомуникационни услуги проверете за възможни такси при положение смяна на параметрите по Ваше предпочитание. При подписан в изискванията на нелоялна комерсиална процедура контракт потребителят има право да претендира за неговото анулиране и за обезщетение по общия ред. Препоръки към търговците: Предоставяйте навреме на клиентите цялата основна информация за главните характерности на стоките. Уведомявайте потребителите за всички значими условия на договорката преди сключването на контракта. Затаяването на информация за съществени характерности на стоките или основни условия при сключването на контракти съставлява нелоялна комерсиална процедура.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР