Предоставяната от Юбър (Uber) услуга по свързване с непрофесионални шофьори

...
Предоставяната от Юбър (Uber) услуга по свързване с непрофесионални шофьори
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Uber е транспортна услуга, която подлежи на държавна регулация


Предоставяната от Юбър (Uber) услуга по свързване с непрофесионални водачи спада към услугите в региона на превоза, което значи, че тя предстои на държавна регулация, реши Съдът на Европейски Съюз.

През 2014 година професионална организация на таксиметровите водачи в град Барселона (Испания), предявява пред Търговски съд номер 3 иск за определяне, че активността на Юбър системс Спейн (Uber Systems Spain), сдружение, обвързвано с Юбър текнолъджис (Uber Technologies Inc.), (наричани по-нататък дружно " Юбър " ) съставлява заблуждаваща комерсиална процедура и нелоялна конкуренция. Всъщност нито Юбър системс Спейн, нито непрофесионалните водачи на съответните транспортни средства имат лицензите и разрешенията, планувани в Наредбата за таксиметровите услуги на агломерация Барселона.

Съдът счита, че с цел да се реши дали активността на Юбър може да бъде окачествена като нелоялна комерсиална процедура и като нарушаваща испанските правила за конкуренцията, е належащо да се откри дали тя би трябвало авансово да разполага с административно позволение. За задачата съгласно този съд е належащо да се дефинира дали предоставяните от това сдружение услуги би трябвало да се преглеждат като транспортни услуги, като услуги на осведомителното общество или като композиция сред тези два типа услуги.

Всъщност от правната подготовка, която ще бъде възприета, зависи дали то може да бъде задължено да разполага авансово с административно позволение. По-специално, в случай че предоставяната от Юбър услуга се обгръща от Директивата по отношение на услугите на вътрешния пазар или от Директивата за електронната търговия, активността на Юбър не би могла да се смята за нелоялна комерсиална процедура.

С решението си с днешна дата Съдът приема, че посредническа услуга като обсъжданата, с предмет свързването против възнаграждение, чрез приложение за смарт телефон на непрофесионални водачи, употребяващи личните си транспортни средства, с лица, искащи да употребяват градски транспорт, би трябвало да се счита за неразривно обвързвана с транспортна услуга и затова да се квалифицира като " услуга в региона на превоза " по смисъла правото на Съюза. Поради това такава услуга би трябвало да бъде изключена от приложното поле на свободното даване на услуги въобще и от това на Директивата за електронната търговия.

Следователно, съгласно настоящото все още право на Съюза, страните членки са тези, които би трябвало, при съблюдаване на общите правила на Договор за функционирането на Европейския съюз, да уредят изискванията за даване на такива услуги.

Съдът приема на първо време, че предоставяната от Юбър услуга не се свежда до посредническа услуга, състояща се в свързване чрез приложение за смарт телефон на непрофесионален водач, употребяващ личното си транспортно средство, с лице, желаещо да употребява градски транспорт. Всъщност в тази обстановка лицето, предоставящо тази посредническа услуга, в същото време предлага услуги по градски транспорт, до които дава достъп по-специално посредством ИТ принадлежности и чието общо действие провежда в интерес на лицата, искащи да се употребяват от това предложение, с цел да бъдат превозени в границите на обитаемо място. В това отношение Съдът отбелязва, че предоставеното от Юбър приложение е належащо както на водачите, по този начин и на лицата, искащи да употребяват градски транспорт. Той акцентира също по този начин, че Юбър също така упражнява решаващо въздействие върху изискванията на даване на услугата от водачите.

Ето за какво Съдът счита, че тази посредническа услуга би трябвало да се преглежда като неразделна част от една обща услуга, чийто основен съставен елемент е транспортна услуга, и затова да се квалифицира не като " услуга на осведомителното общество ", а като " услуга в региона на превоза ".

Съдът показва, че заради това Директивата за електронната търговия не се ползва за такава услуга и че последната е също по този начин изключена от приложното поле на Директивата по отношение на услугите на вътрешния пазар. По същата причина въпросната услуга се обгръща не от свободното даване на услуги въобще, а от общата транспортна политика. За услугите по самостоятелен градски транспорт, както и за неразривно обвързваните с тях услуги, каквато е предоставяната от Юбър посредническа услуга, обаче не са признати правила, основаващи се на тази политика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР