Предните две години бяха безпрецедентни в света на стартъпите –

...
Предните две години бяха безпрецедентни в света на стартъпите –
Коментари Харесай

Водещите стартъпи, които неочаквано изчезнаха през 2022

Предните две години бяха невиждани в света на стартъпите – едни процъфтяваха, а други се бореха за оцеляването си и опазване на работната си мощ. Глобалните проблеми с доставките в допълнение оставиха своя белег върху средата.

2022 година също се трансформира в голямо предизвикателство за започващите предприятия в ранна фаза на развиване. Според данни от Crunchbase, представени от TechCrunch, рисковият капитал за третото тримесечие е намалял с умопомрачителните 33% по отношение на предходното и с 53% по отношение на същия интервал на предходната година.

Дори при най-благоприятна обстановка доста огромна част от стратъпите по този начин или другояче банкрутират, само че през 2022 това се случи с организации, на които бяха възлагани съществени упования, обръщат внимание още от TechCrunch и изготвят лист с някои от тях.

Airlift

Airlift, в миналото един от най-високо оценените и финансирани пакистански стартъпи, затваря през юли поради липса на капитал и несполучлив опит за затваряне на кръг за финансиране. Преди това платформата за търговски услуги набира 85 млн. $ в най-голямото финансиране от серия Б в страната, при оценка от 275 млн. $. Това свободно рухване се отрази отрицателно освен на чиновници и вложители, само че и на общия възторг на пакистанската софтуерна екосистема.

Argo AI

Този провал не е поради липса на интерес или пари. Argo AI имаше поддръжката на едни от най-големите производители на коли в света - Volkswagen и Ford. Основан през 2016 година от експерти от Гугъл и Uber, основаният в Питсбърг разработчик на системи за самостоятелно шофиране съумява да събере 1 милиарда $ финансиране за половин десетилетие. През октомври обаче управлението хвърля бомбата, че Argo приключва активността си.

Технологията и част от чиновниците на стартъпа ще бъдат включени в звената на Ford или VW, само че по всичко проличава, че нито те, нито нови вложители са имали интерес да наливат средства в активността му.

Fast

Fast, стартъп, който оферираше артикули за онлайн разплащания, афишира при започване на април, че ще приключи активността си, откакто дни наред се приказва, че бъдещето му е под въпрос. Очевидно растежът на приходите му през 2021 година е бил непретенциозен - едвам шестцифрен, а разноските прекомерно високи, без да се виждат вероятности за набиране на средства.

Компанията беше една от тези, към които се вдигаше доста звук, изключително откакто за три години набра 124,5 млн. $ в разнообразни кръгове на финансиране, тъй че новината провокира много безредици в света на стартъпите.

Дори в процеса си на раздробяване от Fast се афишират за иноватор в бранша, който вечно е трансформирал онлайн търговията. Дали е по този начин, всеки самичък може да реши предвид на ориста на стартъпа, само че едно е несъмнено – това е един от първите признаци, че и на финтех терена нещата не са напълно розови.  

FTX

Въпреки че в началото от TechCrunch се двоумят дали да включат криптоборсата в класацията, защото тя механически към момента не е банкрутирала, в последна сметка една такава ранглиста няма по какъв начин да мине без нея.

Някогашната трета по величина борса за криптовалути FTX подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност в Съединени американски щати на 11 ноември и разгласи, че основният изпълнителен шеф и създател Сам Банкман-Фрид е подал оставка от поста си. Тази вест пристигна дни след траялия цяла седмица срив на империята FTX, до момента в който от компанията трескаво търсят метод да се задържат на повърхността посредством придобивания и пресен капитал от пазарните участници. Ю

На 12 декември Банкман-Фрид беше задържан на Бахамите. На идващия ден Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC) публично повдигна обвиняване против него за машинация на вложителите.

Крахът на в миналото извънредно високопрофилния стартъп, който беше набрал близо 2 милиарда $ финансиране и изглеждаше непреклонен, се оказа следващият удар за криптопазара като цяло.

Haus

Haus е платформа за директна търговия на дребно с аперитиви. Или най-малко беше. Въпреки че се употребява с маркетинговата поддръжка на разнообразни интернет звезди и финансовата такава на вложители като Homebrew Ventures и Coatue, по-рано тази година тя също затвори порти.

Изненадващото в тази ситуация е, че малко преди този момент Haus минава прага от 10 млн. $ доходи и афишира, че ще стартира национална дистрибуция – два съществени маркера за напредък.

Вместо това, в последна сметка недоразумение с вложителите води до цялостен провал. Първоначално от фонда Constellation се ангажират да влагат 10 млн. $ в платформата, само че след това се отхвърлят от договорката без да показват аргументи.

Това е още един образец какъв брой разнообразни подводни камъни може да има по пътя на едно започващо дружество.

Insteon

Insteon ненадейно приключва активността си в средата на април 2022 година, като изключва своите облачни сървъри, без даже да предизвести клиентите си, с което потвърждава, че бранша за автоматизация на дома също не е застрахован от провали. Създадена от SmartLabs през 2005 година, Insteon в един миг даже подписа съглашение с Microsoft за продажба на своите устройства в магазините на компанията и беше един от първите сътрудници за пускане на платформата HomeKit на Apple с Insteon Hub Pro.

Впоследствие от компанията изясняват, че неочакваното прекъсване на работата им се дължи главно на пандемията и проблемите във веригата за доставки.

Kitty Hawk

Когато започва през 2010 година, на Kitty Hawk се разпореждат доста очаквания. Основан от пионера в региона на самоуправляващите се коли Себастиан Трън и управителен от него, разработчикът на електрически хеликоптери (eVTOL) има поддръжката на хора като съоснователя на Гугъл Лари Пейдж. През септември стартъпът разгласи закриването си с малко известие в Twitter: " Взехме решение да закрием Kitty Hawk. Все още работим по детайлностите за това какво следва. "

Kitty Hawk е изпълнила общо 25 000 полета със 111 от своите летателни апарати.

Modsy

В края на юни Modsy, стартъп за онлайн услуги за интериорен дизайн, ненадейно приключва предлагането на дизайнерски планове, уволнява дизайнерите си и оставя клиентите си с незавършени поправки и поръчки за планове в развой на осъществяване. До юли Modsy приключва активността си напълно - неочакван процес на събитията за стартъп, набрал 72,7 млн. $ от вложители, измежду които Comcast Ventures и NBCUniversal.

Защо тогава?

По време на пандемията Modsy понася сериозен удар по логистиката, защото световните вериги за доставки стопират. Аманда Кван-Розенбуш, някогашен старши шеф на отдел " Финанси и счетоводство " в Modsy, разказва доставките по това време като " забележителен разход " и споделя, че сътрудниците на Modsy в региона на мебелите и декорациите постоянно са се сблъсквали с огромни закъснения.

NopeaRide

NopeaRide, първата услуга за напълно електрически транспортни средства чартърен в Кения, е закрита през ноември, откакто доближава 70 електрическия автомобил и построява мрежа за зареждане в цялостен Найроби. Тя е закрита, откакто компанията майка EkoRent Oy не съумява да набере в допълнение финансиране.

Reali

Финтех стартъпът за недвижими парцели Reali стартира да приключва активността си през август, което е неочакван ход, като се има поради, че една година по-рано той е набрал 100 млн. $. След взрива в пазаруването на жилища софтуерният бранш за недвижими парцели се оказа в затруднено състояние, защото инфлацията и лихвените проценти по ипотечните заеми се повишиха, което докара до доста закъснение на жилищния пазар в Съединени американски щати, където главно оперираше Reali.

ShopX

Базираният в Индия ShopX подава молба за оповестяване в неплатежоспособност през август, откакто не съумява да генерира задоволително парични потоци и се сблъсква с компликации при набирането на капитал. Стартъпът, който предоставяше програмен продукт за свързване на марки, търговци на дребно и крайни купувачи, набира над 66 млн. $ финансиране от Fung Group, NB Ventures и други, а последната му оценка е към 175 млн. $.

Явно обаче и това не е било задоволително за компанията, която малко по-рано се преориентира от B2B бранша, където се сблъсква с конкуренцията на локалните 1K Kirana Bazaar и SuperK, към работа с крайни консуматори.

Тази ранглиста на TechCrunch е надалеч от изчерпателна. Но тя изрично демонстрира едно – през 2022 година световната екосистема изживява дълги моменти на неустановеност, без значение от географското състояние, промишлеността или размера на фирмите. Дали тази наклонност ще се задържи и през 2023 година, следва да забележим, само че предвид на икономическите вероятности това несъмнено няма да е изненада.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР