Преднината на бившия бразилски президент Лула да Силва пред действащия

...
Преднината на бившия бразилски президент Лула да Силва пред действащия
Коментари Харесай

Лула да Силва все още води пред Болсонару

Преднината на някогашния бразилски президент Лула да Силва пред настоящия крайнодесен президент Жаир Болсонару спадна с един % - от 19 на 18%, месеци преди изборите на 2 октомври.

Това сподели в четвъртък изследване на социологическата компания Datafolha, оповестено от " Ройтерс ".
 Болсонару се бори за преизбиране с популистки ограничения
Болсонару се бори за преизбиране с популистки ограничения

Социалните заплащания могат да усилят инфлацията

Лидерът на левицата получи 47% поддръжка от гласоподавателите в анкетата против 29% за Болсонару, в съпоставяне със надлежно 47% и 28% през юни.

Ако гласуването се организира през днешния ден, Лула ще завоюва изборите непосредствено с 53 % от годните гласове, заобикаляйки втори тур, нужен, в случай че нито един претендент не получи повече от 50 %, сподели социологът.

Ако има балотаж, който ще се организира на 30 октомври, Лула ще бъде върнат на поста с 55 % от гласовете против 35 % за Болсонару, което е преимущество от 20 точки, което се изплъзва от 29 точки преднина, която имаше през декември, сочи изследването.
 Лула да Силва към момента води пред Болсонару в Бразилия
Лула да Силва към момента води пред Болсонару в Бразилия

Но доверието за сегашния президент нараства

Лула ръководи Бразилия в продължение на два мандата през 2003-2010 година, когато страната се разраства бързо заради свръхбума на суровините, разрешили да измъкне милиони хора от бедността и да напусне поста с рекордна известност.

Победата на Лула би представлявала изумително завръщане на 76-годишния някогашен синдикален водач и създател на Работническата партия, който прекара 580 дни в пандиза през 2018-2019 година по присъди за корупция, по-късно анулирани.

Болсонаро популистки ухажва предизборно гласоподавателите, като усилва разноските за обществени помощи, упорства за събаряне на цените на горивата, които предизвикваха висока инфлация. Съюзниците му в Конгреса одобриха конституционна корекция, позволяваща на държавното управление му да надвишава лимитите на разноските в година на избори.

Но Datafolha разясни, че резултатите от обществените помощи към момента не са усетени върху електората , защото увеличените месечни заплащания стартират едвам през август.

Все отново Болсонару печели поддръжка от 3 % измежду хората с ниски заплати с по-малко от 2424 реала на месец, макар че Лула към момента има огромно преимущество в тази група - с 54% до 23%, оповестява още Datafolha.
 Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестило Болсонару да не пречи на изборите
Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестило Болсонару да не пречи на изборите

Да спре да слага под подозрение системата за гласоподаване на страната си

Datafolha интервюир а 2556 бразилци с право на глас (над 16 години) в сряда и четвъртък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР