Предложих текст, който се занимава със смачкване на човешкото достойнство.

...
Предложих текст, който се занимава със смачкване на човешкото достойнство.
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява с текст в НК да се криминализира унизителното и нечовешко отношение

Предложих текст, който се занимава със смачкване на човешкото достолепие. Наказателният кодекс (НК) не планува такива санкции. В този случай остава отворен въпросът за белезите, които не се виждат.

Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева в предавнето " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Когато дамата е нарязана 21 пъти, нападателят няма за цел да я убие. Той има за цел да я накаже, да ѝ покаже кой е по-силният, има за цел на процедура да я унижи. Какво, в случай че не оскърбление е да обръснеш главата на една жена, да оставиш по лицето и тялото и белези? Това е неприемливо посягане. Предлагам нов текст в Наказателен кодекс, който криминализират такива случаи, когато някой съзнателно предизвиква болежка и страдалчество за да го унижи, да остави трайни белези. Предагам да има криминализиране и да бъдат наложени тежки санкции, добави Ковачева.

По думите ѝ би трябвало ясно да се дефинира понятието " интимна връзка " при вписването ѝ в Наказателния кодекс. " Много е значимо по какъв начин ще бъде дефинирано понятието. Това беше обект на диалог и през вчерашния ден в правната комисия. Докъде страната може да се намесва. Винаги, когато става въпрос за принуждение, за мъчение - освен към дами, към хора с увреждания, мъже, възрастни хора. В доста случаи третираме колегата си като благосъстоятелност и им даваме урок по един или различен метод. Стригането на косата е подобен образец. "

" Хората с право излязоха на улицата, само че това не е за първи път. " Нито една повече " тече от години ", сподели още тя.

Омбудсманът разяснява и казуса с медицинските експертизи.

Медицинските експертизи е остарял въпрос. Има потребност от сериозна и задълбочена промяна. Първо няма лекари, които се съгласяват да вземат участие. Основният претекст е ниското възнаграждение. Има каузи против лекари и те не желаят да вземат участие. Няма съответни механизми за търсене на лекари за правене на експертиза, няма система, по която те работят. Съдът не е привързан от експертизата. Експертизата не квалифицира действието. Квалификацията се прави въз основата на това, което е написано в експертизата, уточни Ковачева.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР