Предложенията на управляващите за 9% ДДС ставка за хотелиерския и

Предложенията на управляващите за 9% ДДС ставка за хотелиерския и ...

Депутатите ще обсъждат в зала Закона за ДДС.

Предложенията на управляващите за 9% ДДС ставка за хотелиерския и ресторантьорския бизнес влизат за обсъждане на първо четене в пленарна.
Коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ заедно предложиха това като мярка срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса.
Предложението им включва още с по-ниска ставка да се облагат и книгите, включително електронните, а текстовете вече получиха одобрението на Комисията по бюджет и финанси, въпреки възраженията на финансовия Владислав Горанов. От неговото ведомство дори излязоха с разчет, че евентуално намаление на ДДС за определи стоки и услуги може да повиши общата ставка от 20% на 24%, както и до увеличението на някои преки данъци, за да се компенсират загубите за хазната.
Представители на патриотите пък са подписали под няколко различни предложения, които почти се припокриват, но в едни са включени развлекателните заведения, а в други – не.
Останалите партии в парламента също имат предложения, които на този етап не срещат подкрепа от мнозинството. От ДПС настояват да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика.
Депутатите от Воля пък искат сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги.
Въпреки че предложението им бе отхвърлено само преди няколко дни, БСП също е внесла свой законопроект, в който ще иска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.
Вижте още:
Бюджетна комисия: 9% ДДС само за ресторантьорите и книгите

Източник: actualno.com