Предложенията на Френското председателство са най-добрите до момента, не казвам

...
Предложенията на Френското председателство са най-добрите до момента, не казвам
Коментари Харесай

Радев: Френското предложение за Македония е най-доброто и най-справедливото до момента -

Предложенията на Френското председателство са най-хубавите досега, не споделям просто за България – те са най-справедливите. (...) Нека да е ясно: в действителност имаме напредък за смяна в конституцията на Северна Македония и вписването на българите, за което упорствам от дълго време. Вече се приема да се случи. 

Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев по време на визитата си в Латвия. Той акцентира, че не става дума за българско малцинство в западната ни съседка, а за пълноправие на македонските българи, което те заслужават и което се изисква по Копенхагенските критерии.

" От една година настоятелно се борим – и аз като представляващ България в Европейски Съюз, и двете служебни държавни управления - двустранните въпроси да се повдигнат на равнище Европейски Съюз и преговорна рамка. Това не е просто двустранен исторически спор сред България и Северна Македония, както се показва. Това са въпроси, които касят фундаментите на Европейски Съюз. И най-накрая, след множеството диспути, европейските ни сътрудници схванаха, че там е мястото за решение на тези въпроси и настояванията ни към този момент се залагат в преговорната рамка като метод ", разгласи президентът. 

Държавният глава съобщи, че в случай че по някакъв метод ще се трансформира рамковата позиция на България, призната през 2019 година, то би трябвало Министерският съвет, с експертизата на външното министерство, да актуализира рамковата позиция със свое решение и едвам тогава да изпрати тази позиция, която отразява решението на Френското председателство, в Народното събрание -за да бъде утвърдена. Според Радев " сегашният метод няма по какъв начин да работи ":

„ Това е пътят, а не противоположният, както е сега, който води до блокаж и неспособност да се вземе решение. Органът, който би трябвало да създаде това решение е Министерски съвет, а Народното събрание да го утвърди. Това би трябвало да се знае, схваща и да не се спекулира. "

Радев акцентира, че изискването е първо да се промени македонската конституция като се прибавят и впишат българите и едвам тогава да стартират договарянията на Скопие с Европейски Съюз. " Вече го има като метод ", сподели той.

Президентът прикани българския парламент и държавно управление да се произнесат експертно по въпроса и да се уверят дали двустранният протокол, който би трябвало да се подпише сред България и Северна Македония, в задоволителна степен отстоява българските ползи, тъй като той би трябвало да стане част от преговорната рамка.

" Оттук нататък върху този протокол ще се градят всички връзки. Това е ключът към справедливото решение на въпроса. Едно е ясно – все още няма безусловно никакво време ", сподели президентът.

" Не мога да приема открити апели към политическо номадство и промяна на партии "

Румен Радев отвърна на обвиняванията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че атакува държавното управление дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи: " Някъде да сте видяли, че стоя до ГЕРБ и Движение за права и свободи? Това е неуместно. Много преди митингите да се случат, се знаеше моята позиция по отношение на политиката на ГЕРБ. Още преди площадите аз снемах доверие ".

" Не мога да приема открити апели към политическо номадство. Хората са дали своят вот по избран метод и, съгласно мен, апелите да стартира това политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Надявам се партиите да притеглят членове със своята политика, а не да напущат, с цел да отиват другаде. Това е моята откровена позиция ", сподели президентът.

Според него в околните дни и седмици предстоят да се решат доста значими въпроси и настоящето държавно управление и парламент не могат да избягат от тях: " Това би трябвало да е ясно преди въобще да се приказва за диспути за гласоподаване за предварителен избор. "

Президентът е на мнение, че изборите са крайният и рисков вид, до който ще се стигне, в случай че продължи блокажът на държавните институции.

Румен Радев твърди още, че до момента в никакъв случай не е бягал от отгворност и че и трите назначени от него служебни кабинети са се справили с провокациите пред тях.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР