Предложенията на БСП субсидирането на зеленчукопроизводството, животновъдството, розопроизводството и лозарството

...
Предложенията на БСП субсидирането на зеленчукопроизводството, животновъдството, розопроизводството и лозарството
Коментари Харесай

Земеделските субсидии стават приоритет

Предложенията на Българска социалистическа партия субсидирането на зеленчукопроизводството, отглеждането на животни, розопроизводството и лозарството да станат приоритет в земеделието ще залегнат в бъдещото съдружно съглашение за сформиране на кабинет. Радушно бяха посрещнати и концепциите на социалистите за стимулиране на пчеларството и поощряване на потреблението на пчелни артикули, унищожаване на прекупвачите, публично-частните партньорства в построяването на тържища и уреди за опазване на продукция, битка с незаконния импорт на пестициди, достъп до земя за младите фермери, основаване на обединен електронен аграрен указател, понижаване на Данък добавена стойност на 9% за съществени храни.

Експертите от Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " (ПП), " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ) се сплотиха към тезата, че е нужна дълбока смяна в модела и философията на ръководство на бранш земеделие. В началото на полемиката Кирил Петков очерта като цели битката с корупцията и политическите вложители в земеделието. Според него било очевадно потреблението на Министерството на земеделието и организациите по храните и горите като политически принадлежности за управление на огромна част от популацията под някакъв тип. И четирите партии се оповестиха за слагане на таван на дотациите, тъй че парите за подкрепяне да не се концентрират в 80% едри стопани, главно в зърнопроизводството, а прагът за директните заплащания да бъде 60 000-100 000 евро, сходно на Германия и Холандия.

Депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Стефан Бурджев акцентира, че би трябвало да се търси метод да се подкрепят всички браншове, да се спрат обезлюдяването, разрухата и упадъкът на дребните обитаеми места посредством основаването на условия за развиване на земеделието. За нас е значимо опазването на българската гора, съобщи някогашният евродепутат Момчил Неков. Той прикани за непоколебим надзор върху сечта, възбрана на износа на дървесина за 6 месеца при нужда. Неков предложи и ограничения за отбрана на достоверни български храни. Депутатът от левицата Владимир Маринов настоя за гаранционен фонд от 500 млн. лева, който да обезпечи еднакъв достъп на всички аграрни производители до финансиране. Като друга значима мярка той уточни разширение на диапазона на противоположното начисляване на Данък добавена стойност в бранш " Селско стопанство и земеделие ". Маринов предложи да се улесни достъпът на българските производители до пазар посредством гарантиране и основаване на локални борси и фермерски пазари. Експертът Спас Тодоров беше безапелационен, че е наложителна актуализацията на законите за горите и за лова и дивеча, както и на наредбите за сечта и за инвентаризация и обмисляне в горските територии. Той настоя за усъвършенстване на ръководството на държавните горски предприятия, за изработването на национална тактика за горския бранш, който би трябвало да се ръководи предвидимо и транспарантно, и за осъществяване на национална горска инвентаризация.

Участниците в полемиката бяха безапелационни, че Агенцията по горите би трябвало да излезе от контрола на МЗХГ и да стане независима държавна организация към Министерски съвет и под шапката на бъдещия вицепремиер по климата. Предложението на Българска социалистическа партия за намаляването на Данък добавена стойност за първично земеделско произвеждане и за съществени храни на 9%, както и въвеждане на назад начисляване на Данък добавена стойност и за други селскостопански артикули, ще бъде разисквано в събота на съвещание на групата по финанси.

Подкрепа получи предлагането на Кирил Петков за основаването на събирателни пазари. Той описа за сходна процедура в Съединени американски щати, където всички плодове и зеленчуци отиват в събирателни пазари, а оттова към веригите. Нужни са ни 6 събирателни пазара у нас, където да се разтоварват всички камиони от границата и и да има цялостен лабораторен и митнически надзор и няма да има прекупвачи, които да покачват цените на продукцията, разясни Петков.

Експертите от четирите партии бяха безапелационни, че трябват промени в зоополицията в системата на Министерство на вътрешните работи, изработването на работеща система за грижа за бездомните животни, а развъждането и търговията с животни да се реализира единствено от сертифицирани развъдници.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР