Предложените от властта промени в ТЕЛК доведоха до скандал. Остава

...
Предложените от властта промени в ТЕЛК доведоха до скандал. Остава
Коментари Харесай

Скандал с предложените промени в ТЕЛК, десетки болни могат да бъдат "порязани"

Предложените от властта промени в ТЕЛК доведоха до скандал. Остава желанието експертизата да се прави от 2 комисии. Хората с увреждания са срещу и готвят митинг. Стенограма от съвещанието на Националния съвет по здравна експертиза от преди седмица демонстрира, че на него се разискват разнообразни разновидности за промяна, а вицепремиерът Симеонов приканва по тематиката да се приказва " просто и разбираемо, като за елементарни хора ", оповестява bTV.

От стенограмата е видно, че заместник-министър Султанка Петрова изненадва всички като в последния миг предлага промени, съобразени с настояванията на хората с увреждания, като категорично акцентира, че те заплашват с митинги.

В последна сметка обаче в Народното събрание общественият министър внася концепцията, съгласно която две комисии ще освидетелстват болните. Едната ще издава здравна експертиза, а другата – експертиза на работоспособността.

Преди 22 години случай трансформира живота на Иван и той става част от хората с увреждания. Въпреки компликациите, съумява да приключи висше обучение и да работи по специалността си. Твърди, че потребност от промяна на системата за освидетелстване има, само че друга от препоръчаната.

От предлагането, импортирано в Народното събрание, излиза наяве, че хората с увреждания ще минават през 2 комисии.

Едната ще дефинира увреждането, а другата опциите на човек да работи. Втората ще е подчинена на Национален осигурителен институт и от нейното решение ще зависи правото на инвалидна пенсия.

Решението за работоспособността ще се дефинира за 5 години, а за положения, при които няма опция за възобновяване, ще е пожизнено.

Предвижда се още заболели да могат да се освидетелстват единствено по документи, без да посещават комисията. Хората с увреждания са срещу промяната, която съгласно тях ще докара до лишаване на инвалидните пенсии на тези, които работят.

В идващите години системата ще се приготвя за смяната, а от 2020 година ще се рестартира.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР