Предложените изменения в закона за предприятията в социалната и солидарна

...
Предложените изменения в закона за предприятията в социалната и солидарна
Коментари Харесай

Георгиев, „Възраждане“: Сглобката променят цял закон, за да източват едни милиони

Предложените промени в закона за предприятията в обществената и солидарна стопанска система провокираха доста внимание и диспути измежду обществото и законодателите. Народният представител Георги Георгиев от Политическа партия „ Възраждане “ изрази съществени опасения по отношение на евентуалните последствия от тези промени, наблягайки опцията за злоупотреби , които могат да зародят вследствие на нововъведенията.

Според него едно от най-спорните промени е премахването на условието за осъществяване на обществена активност от страна на предприятията. По думите му това би могло да докара до обстановка, в която организации, които не правят действителна обществена активност, да бъдат регистрирани като обществени предприятия и по този начин да получат достъп до обилни финансови запаси , планувани за обществено включване.

Подобно уголемение на дефиницията за обществени предприятия би могло да има дълготрайни последствия. В подтекста на Плана за възобновяване и резистентност, където са планувани над 860 милиона евро за обществени вложения , в това число и над 26 милиона от национални стратегии за самофинансиране, рискът от непозволено потребление на средства става изключително настоящ.

Георгиев акцентира, че замяната на термина „ обществена активност “ с „ обществена цел “ би могла да докара до обезсмисляне на самата идея за обществено дружество. Такива предприятия биха могли да бъдат регистрирани без действително да имат за цел да способстват за общественото включване и подобряването на живота на хората в неравностойно състояние .

Критиките на Георгиев акцентират нуждата от деликатен обзор и евентуално преразглеждане на препоръчаните законодателни промени. Важно е да се подсигурява, че всяко законодателно предложение освен дава отговор на краткосрочни политически цели, само че и служи на дълготрайните ползи на обществото, като предизвиква същинското обществено предприемачество и предотвратява всевъзможни благоприятни условия за злоупотреби .

Разискванията към законопроекта не престават да бъдат от основно значение за бъдещето на обществената и солидарна стопанска система в страната. Стремежът към бистрота, отчетност и успеваемост при ръководството на ресурсите, предопределени за обществено включване, остава в основата на устойчивото развиване и обществения напредък.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР