Предложението за новите месечни възнаграждения бе прието с (почти) пълно

...
Предложението за новите месечни възнаграждения бе прието с (почти) пълно
Коментари Харесай

Общинските съветници в Бургас си повишиха заплатата и приеха 50 точки за рекордно кратък срок

Предложението за новите месечни хонорари бе признато с (почти) цялостно единогласие

С (почти) цялостно единогласие бургаските общински съветници си покачиха през днешния ден елегантно заплатите, проявявайки сякаш угриженост за възнаграждението на кмета на града, чиновниците в администрацията и кметските наместници.

Спори се какъв брой тъкмо ще получават от общинския бюджет локалните парламентаристи след 1 януари 2023 година. Според нежната съпротива на това предложение, която идва извън – от общинския водач на „ Движение България на жителите “ за Бургас Живко Табаков, възнагражденията на всеки консултант ще станат най-малко 1700 лв.. Общински съветници от болшинството, с които Флагман.бг беседва обаче настояват, че сумата ще е най-вече 1200 лв..

Докладната за индексиране на заплатата на кмета е подписана от представители на всички групи и партии в Общински съвет, сподели наша инспекция. Заради това и без изненада през днешния ден бе призната с толкоз солидно болшинство.

Само двама гласоподаваха „ Въздържал се “ – Даниела Божинова от „ Демократична България “ и Стоян Грозев, официално самостоятелен, само че неофициално – представител на „ Български напредък “ в Общински съвет Бургас.

От една страна главният претекст за смяната на кметската заплата е извънредно ниското заплащане на градоначалника – 1700 лв. на месец. А от друга фактът, че всички заплати в администрацията, в общинските предприятия, кметовете на обитаеми места, кметски наместници и даже публичния медиатор, са директно обвързани с парите, които получава Димитър Николов. Ниските хонорари са на път да накарат готови фрагменти да изоставен администрация и потърсят професионална реализация в частния бранш.

Заради това се предложи, оттук насетне кметската заплата (основен дирек в определянето на възнагражденията в администрацията) да е 50 % от министерската. Към днешна дата един министър взема 6600 лв., индексира се на всяко тримесечие.

Това обаче значи, че се подвига възнаграждението на ръководителя на Общинския съвет, който получава 90 %, а съветниците вземат 54 % от възнаграждението на ръководителя на Общински съвет.

„ Ако желаеха съветниците да индексират заплатата на кмета и администрацията да бяха трансформирали правилника и да понижат % за тяхното заплащане “, разяснява Живко Табаков пред Флагман.бг. Очаквайте по-късно позицията на Табаков по тази тематика.

Днешната сесия мина много умерено и за към два часа и половина, което е рекордно къс период, претупаха целия дневен ред от 50 точки. 90 % от тях минаха без безусловно никакъв спор.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР