Предложението за кабинет и програма на Слави Трифонов е за

...
Предложението за кабинет и програма на Слави Трифонов е за
Коментари Харесай

Страхил Делийски пред Dir.bg: След като БСП се герберизира, сега ГЕРБ се бесепеизира

Предложението за кабинет и стратегия на Слави Трифонов е за антиправителство, антипрограма и ще събере антиоценки. ГЕРБ се свиват в своето ядро и се бесепеизират. Българска социалистическа партия се трансформира в дребна организация от брокерски вид. " Демократична България " доближават тавана на своите гласове. Това съобщи в изявление за Dir.bg политическият анализатор Страхил Делийски. Той акцентира, че не вижда безусловно никакъв ценностен кардинално политически мотив ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България " да не поддържат този кабинет.

- Как ще коментирате изненадващия ход на Слави Трифонов да предложи състав на Министерски съвет, без да е преговарял с други политически сили?

- Политологично става все по-трудно да се разяснява Трифонов, само че има смисъл неговото държание, в случай че разберем каква е неговата визия за политическия свят. Той е антисистемен, антиелитен, антиинституционален, въобще антиполитически. В този смисъл политическата деструктивност сякаш бележи неговото държание. Аз единствено през това бих могъл да оценя този ход. Това е едно антиправителство, антипрограма, което би трябвало да събере антиоценки. Мисля си, че това ще бъде реализирано.

- С отхвърли си от договаряния за възможна коалиция Трифонов заявява, че " не раздава порции ", само че все пак съперниците му приказват за задкулисие.

- Защо да е на задкулисието? Какво подмолно има в това държавно управление? Тук е доста ясно - да сложиш Николай Василев като предложение за министър-председател е доста ясна оферта. Знае се на какъв вид полезности е притежател Николай Василев. Знае се от какво политическо семейство произтича. Знае се каква е концепцията му за икономическото развиване на страната. Няма никакво задкулисие. Щеше да е подмолно, в случай че беше поставена някаква друга фигура, за която не е извънредно ясно и предкулисно какво може да чакаме. Той е от бившето Национална движение „Симеон Втори", непосредствен с Движение за права и свободи, не е непознат на избрани стопански лобистки кръгове и това не е загадка в последна сметка. Така че аз не виждам някакво задкулисие, то е толкоз намерено поръчката посредством този състав на кабинет, че по-открито надали може да бъде. С това се споделя, че нищо няма да се промени. Особено към актуалните стопански и политически елити това е доста доброжелателен кабинет.

- Как оценявате проектокабинета? Почти на половина дами, в това число боен министър, образовани в елитни университети полиглоти, неопетнени политически специалисти.

- Чудесно. Ако бяхме 1999 - 2000 година, това което беше наречено стратегия и състав на Министерски съвет, щеше да звучи съответно. Защото юпита, приватизации, концесии, Николай Василев, това са понятия отпреди 20 години. Основната смяна, която Трифонов предлага, е смяна на политическото време. Ние просто се връщаме по някаква причина 20 години обратно, което не е неприятно, нали всички сме били по-млади тогава. Странното е, че това бива продавано на публиката като концепция за смяна. И с цел да разберем по какъв начин е вероятен подобен абсурд, би трябвало да разбираме Трифонов през някаква визия през деструктивност и за антиполитика.

- Как бихте коментирали това, че ГЕРБ загуби към 170 хиляди гласа единствено за 3 месеца? Бойко Борисов изиска през днешния ден оставката на ЦИК, насочи обвинявания в операции.

- ГЕРБ електорално към този момент се свиват в своето ядро. И аз в обозримо бъдеще не виждам никаква вероятност те да излязат отвън това ядро. Особено по метода, по който се държат. Ролята на жертвата, в която Борисов е влезнал, може би му отива, тъй като той очевидно доста си я харесва. Но тя, съм уверен, че не се приема от голямата част от политическата аудитория, като се изключи тези, които си направиха селфита с него по време на акцията. Тази роля поразително наподобява на ролята, която бе приела Корнелия Нинова преди известно време. Нея също някой я гонеше, биеше, репресираше и така нататък Аз това го пояснявам като един развой, който стартира наскоро и продължава - процесът е бесепизация на ГЕРБ. Част от този развой е и фактът, че ГЕРБ се трансфораха в най-мразената партия в България и изместиха Българска социалистическа партия от тази позиция. Така че имаме явен развой на бесепеизация при ГЕРБ - и като играни функции, и като позиция в политическата система. Да забележим това до каква степен ще стигне.

- След неуспеха на предходните избори в този момент Българска социалистическа партия губи още над 100 000 гласа. Защо съгласно Корнелия Нинова все пак оставката й не стои на дневен ред?

- Ако ГЕРБ се бесепеизира, при Българска социалистическа партия, откогато Нинова е на власт, има един развой на герберизация, като жанр на държание, метод на мислене, на полезности, в случай че щете. Както ГЕРБ няма да се трансфорат в Българска социалистическа партия, по този начин и Българска социалистическа партия няма да се трансформира в ГЕРБ. Това, което се случва, е, че Българска социалистическа партия се трансформира по силата на тези процеси и евентуално по волята на нейния ръководител и хората към нея, в една дребна организация от брокерски вид, чиято съществена цел е да брокерства при образуването на власт, а не да поеме отговорност за огромни политически цели и трансформации. Това е доста забележимият път на Българска социалистическа партия през последните години и евентуално естественият път на партията под това управление. Не знам дали не е и мечтаният път, това е огромният въпрос. Може би членовете на Българска социалистическа партия би трябвало да попитат госпожа Нинова, почтено да им каже тя - по какъв начин вижда партията. Ние нямаме подобен отговор. И аз по тази причина допускам, че това е тактиката. Ако е това, тя е сполучливо изпълнена - да се трансформира в дребна брокерска организация.

- " Демократична България " дърпа напред, като влиза с повече депутати в Народното събрание. Какво е бъдещето й?

- Със сигурност те са обединението, която завоюва от тези избори, не доста, като че ли това е чувството измежду водачите и симпатизантите. Малко над резултата от предходните избори, само че въпреки всичко има напредък. И това е похвално. Те съумяха да излязат отвън София и бяха на терен в провинцията. Това е също похвално. Но коства ми се, че наближават, в случай че и не са го стигнали, тавана от гласове, които могат да получат. Бяха мощно мобилизирани, отвориха прилична външна страна. Но съгласно мен с облика, който търсят, с програмата, която оферират, в случай че щете със самопретенцията, самочувствието, самоогледаността, чувството за изключителност, което лъха от тях, коства ми се, че са доста покрай електоралния си таван. Но по този начин или другояче самочувствието им е пораснало, и то с право, и те ще бъдат доста деликатни със своите политически ходове, с цел да не повтарят грешките от предишното си.

- Партиите на митинга одобряват меко казано хладно проектокабинета на " ИТН ", а Слави Трифонов изрично отхвърля поддръжка от партиите на статуквото. Отиваме ли към трети следващи парламентарни избори?

- Как по този начин няма да одобри поддръжка?! Той явно ще внесе за гласоподаване проектокабинет, щом е подготвен, в случай че се стигне до там. Това е логиката. След като този проектокабинет влезе в пленарна зала да се гласоподава, тогава всеки, който желае, може да го поддържа, може и да не го поддържа. Ако някоя партия го поддържа, няма институционален инструмент, с който той да откаже поддръжка, когато са влезнали в процедура на гласоподаване. То ще бъде още веднъж антиполитическо. По отношение на политиките, полезностите и лицата, този кабинет е доста непосредствен до сърцата и мозъците и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи. Аз не виждам безусловно никакъв проблем, никакъв ценностен кардинално политически мотив, ГЕРБ и Движение за права и свободи да не поддържат този кабинет, а даже и " Демократична България ". Политиката няма да е надалеч от техните полезности и правила.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР