Предложението за 940 лева минимална работна заплата не е на

...
Предложението за 940 лева минимална работна заплата не е на
Коментари Харесай

Христина Христова: Заплатата от 940 лева не е решение на МФ и не е по европейска директива

" Предложението за 940 лв. минимална работна заплата не е на Министерството на финансите, а на последното, 48-о Народно заседание, което в предпоследния си работен ден  реши от 1-ви януари 2024 година минималната работна заплата да бъде равна на 50% от междинната работна заплата, като се оправда с европейска инструкция, само че тя не е тъкмо такава ", сподели в Аудиокаста " Това е България " на Радио " Фокус " Христина Христова, някогашен министър на труда и обществената политика в отговор на въпроса допустима ли е минимална заплата от 940 лв. и има ли запаси за нейното погашение. 

" Финансовият министър разгласи тези размери (б.р.: 940 лева) за минимална работна заплата, само че не тъй като по този начин е решило Финансовото министерство да предложи на Министерския съвет, а тъй като в предпоследния ден от живота на 48-то Народно заседание, предходното, това, което се разпусна, депутатите взеха решение и сложиха в текст в Кодекса на труда, мисля, че в чл.244, че от 1 януари 2024 година минималната работна заплата ще бъде равна на 50% от междинната работна заплата. Като по този метод споделиха, че вкарват в българското право една инструкция на Европейския съюз  за минималните работни заплати в Съюза, което не е тъкмо по този начин, тъй като духът и философията на тази инструкция е, че минималната работна заплата би трябвало да се договоря в обществения разговор, в груповите трудови контракти, и дадена е една такава големина като половината от междинната работна заплата ", сподели Христова.

" Разбира се, тази инструкция, нищо, че е европейска, би трябвало да кажем, че има несъгласие, тъй като минималната работна заплата е съществена работна заплата, до момента в който междинната работна заплата, която мери статистиката на България, тя е брутна работна заплата. И главната ще се равнява на половината от брутната – това е едно несъгласие, което не е добре, би трябвало да се почисти. И аз се надявам, че идващото Народно  събрание ще почисти този въпрос ", добави тя.

Според нея, духът на директивата е по-скоро за тристранно договаряне и за групови трудови контракти.

" Иначе от позиция на заплащанията, както и при стягане на финансовата дисциплинираност ще се осъществят да вземем за пример обществените заплащания, ето това дори в подобен размер, какъвто към този момент е законов текст в Кодекса на труда, ще се подсигурява този размер, в случай че не промени нещо Народното събрание. Гарантират се също пенсиите с нарастването от 1 юли, което си е общоприетото по Кодекса за обществено обезпечаване, така наречен швейцарско предписание, и там се подсигуряват към 12-12 и нещо ", добави още някогашният министър на труда и обществената политика.

" Знаете по какъв начин се усилва от 1 юли всяка година пенсията, като се покрива половината от растежа на междинната работна заплата, половината от междинния застрахователен приход по-точно и половината от инфлацията. Нямаме окончателните данни за 2022 година, само че се получават 12%, 12% и нещо, може би към края на месеца-началото на април ще има дефинитивни данни. Доколкото знаем и стандартите, доколкото беше казано в допусканията, че стандартите обществени заплащания също са обезпечени. Това са обществените помощи месечните, това са помощите за отопление, това са помощите за хората с увреждания, само че тези, които са към този момент съществуващи. Не се приказва за някакви индексации на тези помощи, за някакви покачвания ", сподели още Христова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР