Предложението за 24 май като национален празник има две страни.

...
Предложението за 24 май като национален празник има две страни.
Коментари Харесай

Славов: 24 май е най-българският празник, около който възниква идеята за българска нация през Възраждането

Предложението за 24 май като народен празник има две страни. Едната е съответната дата – най-естествения, най-българския празник, към който е зародила концепцията за българската нация през Възраждането. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов в студиото на „ Лице в лице “.

„ По-голямата тематика е кои са тези полезности, които записваме в Конституцията. Това са полезностите на просвещението, на духовността, на свободата, на родолюбието, които са ръководели на нашите възрожденци “, добави той.

Включени са и поредност от текстове с промени, свързани с държавното ръководство, като мандатност на кметовете на общини

Припомняме, че през вчерашния ден от ПП-ДБ показаха предлагането си за промени в Конституцията, измежду които заляга концепцията 24 май да се трансформира в народен празник на България.

Славов сподели, че концепцията е тези промени в Конституцията да носят нашия народен отпечатък – „ да имаме национална конституционна еднаквост. “

Предложените промени в Конституцията

„ В главната си част предложенията за промени в Конституцията са дискутирани дълго време. Консултиран е с представители от средите на магистратите и с преподаватели от университетските среди, сътрудници от ПП-ДБ, сътрудниците от „ Правосъдие за всеки “, сподели Славов.

Правосъдният министър добави, че тези текстове не са плод на моментни хрумвания.

ГЕРБ-СДС ясно е заявила готовността си за присъединяване в общ план за смяна на Конституцията, дружно с ПП-ДБ, се споделя в позицията

„ За разделянето на Висш съдебен съвет, конституционната тъжба на жителите, ограничение функционалностите на основния прокурор. По тези съществени въпроси имаме значително на единодушие с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Остават въпроси, които ще бъдат дискутирани, като ролята на служебното държавно управление и по какъв начин тя да бъде контролирана, тематиката за 24 май като народен празник “, разясни той.

Според Славов мандатността на всеки орган на власт е значима, с цел да няма свръхконцентрация на власт, да има отчетност, да няма злоупотреби, феодализация в локалната власт.

Вижте какви са препоръчаните промени в пълномощията на основния прокурор във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР