Предложението на социалистите да се въведе задължителна квота за продажба

...
Предложението на социалистите да се въведе задължителна квота за продажба
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли идеята за български квоти при търговията с храни

Предложението на социалистите да се вкара наложителна квота за продажба на български храни в огромните търговски вериги бе отхвърлена на първо четене в Народното събрание в сряда.

Внесеният от Българска социалистическа партия план на промени в Закона за храните предвиждаше в асортимента на хипермаркетите най-малко 70 % от млякото и млечните артикули да са млечни, делът на родните артикули при пресните плодове и зеленчуци да е 51 на 100, 25% - при месата и месните артикули, 50% - за пилешко месо и артикули, 75% - за вино и спиртни питиета. Предвиждаше се тези квоти да бъдат наложителни за комерсиалните обекти или вериги с годишен оборот над 2 млн. лв..

Идеята обаче получи единствено поддръжката на 102 депутати от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля ". " Против " гласоподаваха 19 национални представителитеа 90 се въздържаха и по този начин измененията бяха отхвърлени.

Аргументът на Българска социалистическа партия за въвеждането на квотите беше, че по този начин българските фермери ще получат късмет пред вносителите, огромна част от които се създават в страни със доста по-високи дотации. " Виждате тези двойни стандарти, които са в Европа, които се потвърждават, и вие ги толерирате ", разяснява депутатът и някогашен стопански министър Драгомир Стойнев..

В мнение по законопроекта обаче Министерството на земеделието и храните показва, че страните от Европейски Съюз не могат да одобряват или резервират национални ограничения, които основават спънки пред свободното придвижване на артикули, в това число да не водят до дискриминация във връзка с храни от други страни членки. От ведомството акцентират, че е създаден план на нов Закон за храните, който е в развой на нотификация от Европейски Съюз.

Депутатът от ГЕРБ Георги Станков изясни, че регулацията е невъзможна, защото е неосъществим контролът върху храните.

" Коя стока е българска поради влагането на доста съставни елементи в крайния артикул - част локални, част вносни. Инструментариумът за поддръжка на българското произвеждане следва да е във тип, повишаващ конкурентоспособността на българския производител ", съобщи Станков.

" По този законопроект имате негативни мнения от всички вероятни институции, в това число и от браншовите организации ", съобщи Делян Добрев от ГЕРБ, който съшо е някогашен министър на стопанската система. Той означи, че никой в пленарната зала не е срещу българските производители, само че цитира мнение на месопреработвателите, че не се създава толкоз българско месо, колкото Българска социалистическа партия залага като квота.

" Министерството и браншовите организации ви споделят, че законопроектът ви ще докара до недостиг на артикули и по-високи цени ", обърна се Добрев към социалистите.

Лидерът на партия " Воля " Веселин Марешки разгласи съперниците на квотите за отявлени врагове на българските производители и изрази мнение, че фермерите няма да оставят празни щандовете в магазините и че трябвало да е " изметат " вносните артикули второ качество.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР