Предложението на шефа на териториалната дирекция на Националната агенция за

...
Предложението на шефа на териториалната дирекция на Националната агенция за
Коментари Харесай

Идеята за данъчни проверки на неудобни съдии била емоционална

Предложението на шефа на териториалната дирекция на Националната организация за приходите в Бургас Пенка Жекова да бъдат проверявани изборно съдии, отменили наказателни постановления на данъчната администрация, е прочувствена оценка, а самата селекция на проверяваните не съществува като процедура в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Николай Тишев.

Жекова беше писала до централата на Национална агенция за приходите с предложение да се трансформират вътрешните процедури и да се позволи " селекция " на съдии от административния съд, юристи и счетоводители, обслужвали осъдени от организацията хора и компании, както и членове на фамилиите им. Преди две седмици Висшият правосъден съвет изиска отчета й.

По думите на финансовия министър пред депутатите отчетът не е нормативен акт и е ненужен. Емоционални оценки на чиновници не са съображение за осъществяване на селекция, сподели той. Допълни, че на териториалната дирекция в Бургас не са възлагани контролни производства на съдии и техни фамилии. Проверяван е единствено един арбитър поради противоречие в декларацията му пред Сметната палата.

Едновременно с това Горанов акцентира, че никой не може да бъде автоматизирано защитен от инспекция по силата на своята служба.

Финансовият министър заяви, че съгласно разбор от 2012 година вредата за държавния бюджет от активността на счетоводителите е оценена на към 100 млн. лева годишно. Затова поредно се залагат ограничения за инспекции за понижаване на този риск. От началото на 2015 година до момента са осъществени 917 проверки на счетоводители, 90% от които са приключили с инспекционен акт и доначисляване на налози, сподели Горанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР