Предложението на правителството на Република Северна Македония промените в конституцията

...
Предложението на правителството на Република Северна Македония промените в конституцията
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Скопие: Конституционни промени с отложено действие не са приемливи

Предложението на държавното управление на Република Северна Македония измененията в конституцията да влязат в действие откакто страната стане член на Европейски Съюз „ мъчно ще бъде признато ”, защото към този момент има решение, утвърдено от всички 27 страни членки на Европейски Съюз, разяснява за държавната новинарска организация на Северна Македония МИА новият началник на делегацията на Европейски Съюз в Скопие Михалис Рокас.

„ Решението за измененията в конституцията е суверенно решение на държавното управление и е доста значимо. Уважаваме това по какъв начин държавното управление желае да продължи (евроинтеграцията на държавата) и решенията, които желае да реализира ", акцентира Рокас. Той е отказал да разяснява предлагането на унгарският министър председател Виктор Орбан да посредничи за диалози сред Скопие и София, акцентирайки, че е „ факт, че заключенията на (Европейския) съвет от юли 2022 година за Северна Македония ясно споделят, че страната би трябвало да одобри измененията в конституцията ”, след което автоматизирано да се насрочи междуправителствената конференция за отваряне на клъстерите за договаряния с Европейски Съюз.  

„ Това е ясно обрисуваният път, това е опцията. В момента разширението е в дневния ред на Европейски Съюз и ние считаме, че в този момент е моментът тази опция да не се пропуща ", отбелязва Рокас.

В отговор на въпрос дали в случай че измененията в конституцията на Северна Македония бъдат гласувани в Народното събрание на страната, Европейски Съюз „ ще бъде поръчител, че България няма да има нови условия ” към Северна Македония, посланикът на Европейски Съюз в Скопие още веднъж посочи, че „ процесът на разширение се основава на единогласие ”.

„ Трябва да сме наясно с обстоятелството, че в целия развой, от момента, в който стартират договарянията, до самия край, когато страната ви стане член на Европейски Съюз, е належащо единогласие. Така че на доктрина, когато няма прогрес в промените или в използването на критериите от Копенхаген, или в хармонизиране на законодателството с това на Европейски Съюз, една или друга държава-член на Европейски Съюз могат да възразят против избрани елементи от договарянията, било то в края или в средата на преговорния развой. Това е реалност, само че като се замисля върху този факт, мисля, че имахме шест кръга на разширение на Европейски Съюз, с друг брой страни, и всички, макар пречките, макар компликациите, макар разочарованията, макар дългия развой, станаха членове на Европейски Съюз. Мисля, че би трябвало да го имаме поради, само че и да сме изцяло наясно какво включва процесът (на разширяване). А това допуска единодушието и поддръжката на 27-те членки на Европейски Съюз по време на целия развой ”, прецизира Рокас.

Необходимостта от единогласие на държавите-членки е и отговорът му на въпрос, обвързван с това дали във връзка с Северна Македония може да се приложи методът, в който „ унгарският министър председател Орбан беше изпратен да пие кафе, когато европейските водачи обсъждаха започване на договаряния с Украйна ”. 

„ Искам да похваля Северна Македония за цялостното съблюдаване на общата външна политика и политиката за сигурност (на ЕС), това е високо оценено и е въпрос, върху който съм подчертал във всички мои диалози, откогато съм тук. Това е високо оценено и мисля, че е доказателство за уговорката на Северна Македония към Европейски Съюз. Затова не желая да се дублирам, процесът на разширение, в това число и за Украйна, може да бъде утвърден или блокиран, с единогласие или всеки може да го блокира, само че това не се случи в тази ситуация с Украйна. Ситуацията, за която споменавате, не е способ, тъй като в действителност няма метод (единодушието) да се заобиколи, без значение дали някой участва или не ”, показва Рокас.

По думите му задачата на неговия мандат като началник на задачата на Европейски Съюз в Северна Македония е да помогне „ страната да влезе допустимо най-бързо в Европейски Съюз ”, а най-голямото предизвикателство са " промените и потенциалът за реализирането им ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР