Предложението на ПП-ДБ е двете най-големи парламентарни групи да излъчат

...
Предложението на ПП-ДБ е двете най-големи парламентарни групи да излъчат
Коментари Харесай

Гледайте на живо в Dir.bg: Депутатите избират председател на 49-ото Народно събрание

Предложението на ПП-ДБ е двете най-големи парламентарни групи да излъчат ръководители, които да се редуват на ротационен принцип, само че съгласно ГЕРБ-СДС това не е удачният вид. 

Продължават и диалозите по законодателните цели на парламентарните сили, откакто през вчерашния ден стана ясно, че изборът на ръководител на процедура ще зависи от тях.

Коментари преди началото на съвещанието:

" Ситуацията не е патова, пленарното съвещание ще продължи до момента в който бъде определен ръководител. Убеден съм, че през днешния ден или идната седмица ще бъде определен подобен ", разяснява пред Петър Петров от " Възраждане ". Той не се ангажира с прогноза дали има вид Вежди Рашидов още веднъж да бъде определен за ръководител на Народното събрание, по образеца на 48-ия парламент.

" Трябва да завърши процедурата по желание на ръководител, по-късно е заложена точка за анулация на великденската почивка, която е в границите на 2-3 дни. " Възраждане " сме внесли законопроект за правосъдната власт, който планува опция за следствие на основния прокурор и ръководителите на възходните съдилища, както и други структурни промени в правосъдната власт ", изясни Петров. 

Самият Вежди Рашидов от ГЕРБ, който в предишното Народно заседание се трансформира в компромисна фигура на ръководител, с цел да тръгне работата на Народното събрание, не отговори съответно на журналистически въпрос подготвен ли е още веднъж да поеме тази роля: " Правя взаимни отстъпки в името на българския народ, само че се надявам да има избор на ръководител на Народно събрание ". И се пошегува: " Като за папата ще чакаме белия пушек ". Той посочи, че с цел да има решение за анулация на великденската почивка на депутатите, преди този момент би трябвало да има определен ръководител.

Снимка: БТА

" Срамна демонстрация на парламентаризъм " - по този начин назова Станислав Балабанов от " ИТН " невъзможността през вчерашния ден да бъде определен ръководител. " Още първоначално изпадаме в патова обстановка. Вчера Има Такъв Народ съзнателно гласоподава в поддръжка на Росен Желязков, с цел да покажем, че е значимо тази институция да стартира работа ", изясни той. Балабанов е безапелационен, че предлагането за ротация на ръководителя е противоконституционно.

" Предложеният от нас метод за ротационно председателство не е противоконституционен. Става дума дума за подмяна на ръководителите през избран период от време и тя се основава на джентълменско съглашение ", изясни от своя страна пред публицисти Надежда Йорданова , представител на ПП-ДП. На въпрос на Българска национална телевизия значи ли това настоящият ръководител да подаде оставка и да се влезе в процедура по желание на нов ръководител, Йорданова отговори " Да, тъкмо по този начин ". 

По думите на това, че не са предложили техен претендент за ръководител на Народното събрание и че са дали своят вот " въздържал " се и са предложили ротационен принцип, е компромис от страна на ПП-ДБ.  " Решихме да предложим този вид въз основата на европейските модели - да има ротация - " джентълменско съглашение ". На всеки два месеца се прегласува ръководителят на Народното събрание и ръководителят на правна комисия. Нека да сложим обозрим интервал, в който да имаме значими цели какво ще се случи. Аз не приказвах за общи понятия и концепции. Аз споделих, че имаме едни проблеми, закони, които би трябвало да се одобряват и политики, които би трябвало да се случат и влязохме в доста практични детайли ", изясни Петков.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък прикани медиите: " Не се връзвайте на приказките за законодателни начинания. Трябва да се разиска политическо болшинство за избор на държавно управление, всичко друго е прахуляк в очите. Докато няма болшинство, ще идваме и ще си отиваме, месецът ще върви. Политическо болшинство има, двете най-големи партии да седнат и да се схванат ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР