Предложението на Полша въглищната електроенергия да получава субсидии до 2028

...
Предложението на Полша въглищната електроенергия да получава субсидии до 2028
Коментари Харесай

Полша иска субсидия за въглищната електроенергия, но ЕС не дава

Предложението на Полша въглищната електрическа енергия да получава дотации до 2028 година провокира разнобой измежду енергийните министри на страните от Европейски Съюз. Предлаганите промени са част от новите регулаторни условия, които се чака да влязат в действие през 2024 година на енергийния пазар на континента и ще се опитат да приближат Европейски Съюз до декларираните зелени цели. По тази причина министрите на редица страни се обърнаха против Полша в опит да се блокира сходна мярка за субсидиране.Засега Полша наподобява като единствената страна, която се пробва да лобира нападателно за оставянето на въглищната електрическа енергия в енергийния микс на Европа, като това е подбудено от сериозния дял, който тя заема в него. България мъчно може да бъде включвана в тази категория, защото страната не е взимала избрана позиция в Брюксел, а по-скоро се пробва да предоговори личните си цели за декарбонизация в Плана за възобновяване и резистентност.

Предложението на Полша въглищната електрическа енергия да получава дотации до 2028 година провокира разнобой измежду енергийните министри на страните от Европейски Съюз. Предлаганите промени са част от новите регулаторни условия, които се чака да влязат в действие през 2024 година на енергийния пазар на континента и ще се опитат да приближат Европейски Съюз до декларираните зелени цели. По тази причина министрите на редица страни се обърнаха против Полша в опит да се блокира сходна мярка за субсидиране.

Засега Полша наподобява като единствената страна, която се пробва да лобира нападателно за оставянето на въглищната електрическа енергия в енергийния микс на Европа, като това е подбудено от сериозния дял, който тя заема в него. България мъчно може да бъде включвана в тази категория, защото страната не е взимала избрана позиция в Брюксел, а по-скоро се пробва да предоговори личните си цели за декарбонизация в Плана за възобновяване и резистентност.

Това е поредна стъпка в предоговаряне на климатичната политика на Европейската комисия от страна на избрани страни - Франция предоговори през предходната седмица нуклеарната сила да взе участие в производството на зелен водород. Така лека-полека Европейски Съюз трансформира първичната визия за Зелената договорка поради поредицата от взаимни отстъпки.
Искането
Според Financial Times предлагането на Полша е да се направи изключение, което да разрешава на въглищните централи да получават държавна дотация, когато има потребност от базов поток при дефицит в системата. Субсидиите, известни като механизми за потенциал, са предопределени, с цел да се подсигурява, че страните имат постоянен достъп до електрическа енергия когато и да е. Държавната помощ се преглежда като значим детайл от зеления преход, до момента в който се създава по-стабилно предпазване на възобновимите източници и тяхното потребление през цялото денонощие.
Реклама
Идеята сама по себе си би означавала, че в зимните месеци и във вечерните пикове страните ще могат да субсидират скъпата електрическа енергия от въглищните централи, тъй че тя да може да бъде употребена от потребителите на по-ниска цена от пазарната й.

Проблемът с подобен вид ограничения е основно, че те объркват пазара и търговията на електрическа енергия на борсата става неправдоподобна, а цените изкривени.

Също по този начин е доста допустимо страни като Полша и даже България да се възползват и да наливат пари във въглищната електрическа енергия даже и да няма 100% потребност от нея - в България през годините постоянно въглищното лоби е успявало да предизвика съмнителни решения от министри или регулатори. Най-скорошен образец е решението на някогашния към този момент в микса на битовите консуматори, макар че това ще вдигне цената, само че ще се резервира работата на централата.

Енергийните министри на Германия и Испания незабавно се оповестиха срещу сходни ограничения, които съгласно тях са в прорез с климатичната политика на Европейски Съюз. Германският стопански и енергиен министър Робер Хабек е декларирал, че въглищните централи " не би трябвало да бъдат спирани, само че не би трябвало да бъдат и подпомагани със дотации ". Полският министър е дал отговор на сътрудниците си, че сигурността на тяхната електроенергийна система зависи от сходни дотации, защото енергийният микс на страната зависи от въглищните централи. Справка демонстрира, че даже и по обяд в понеделник въглищата дават 50% от електрическата енергия в Полша.
Реклама
В предлагането на Полша е вписано, че дотациите ще са вероятни единствено за остарели централи, а оптималните емисионни стойности могат да бъдат преминавани за не повече от една година. Не е ясно към момента дали Варшава няма да се опита да получи по-голяма поддръжка за предлагането си и дали някакъв междинен вид няма да бъде признат, макар че множеството европейски страни не биха дали своят вот за сходно изключение.
Свързани публикации Westinghouse ще направи инженерно изследване за 7-ми блок в Козлодуй 16 юни 2023, 16:23 Кристина Симиоли, OCEaN: Бюрокрацията най-често спъва вложенията в офшорни вятърни планове 15 юни 2023, 07:43 Енергийното бъдеще и промяна на Североизточна България зависи от бизнеса 10 юни 2023, 12:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР