Предложението на Европейската комисия за 15% намаляване на потреблението на

...
Предложението на Европейската комисия за 15% намаляване на потреблението на
Коментари Харесай

България няма да поиска дерогация за намаляване на потреблението на газ с 15% до март

Предложението на Европейската комисия за 15% понижаване на потреблението на природен газ в страните членки на Европейския съюз от идващия месец до март идната година ще претърпи обилни промени преди да бъде показано за утвърждение на следващия ден от министрите на енергетиката на 27-те, съобщи Ройтерс, представени от БНР.

Това стана ясно откакто и Франция се разгласи през днешния ден срещу това всички страни членки да понижат с идентичен % потреблението си.

Испания, Португалия и Гърция бяха изразили до момента изрично противоречие с предлагането, което планува мярката да е доброволна, само че при положение, че Еврокомисията разгласи изключителна обстановка с доставките на газ, пестенето да стане наложително.

По информация на Ройтерс чешкото председателство на Съюза е предложило серия от изключения, които се разискват през днешния ден от непрекъснатите представители на 27-те в Брюксел.

Предложенията включват по-нисък % на понижено ползване за страните с повече ресурси от газ и за тези, които изнасят за други страни членки; изключване от схемата на островни страни като Ирландия и Малта; както и на основни промишлености като химическата и стоманопроизводството.

И най-важното - намаляването на потреблението ще става наложително не с решение на Еврокомисията, а на Съвета на Европейския съюз.

България няма да изиска дерогация за понижаване на потреблението на газ с 15 на 100 от август до март идната година, както предложи Европейската комисия предходната седмица. Това оповестиха за " Хоризонт " източници от Брюксел.

Утре енергийните министри ще обсъдят заложената от Комисията цел за стесняване поради несигурността на доставките на синьо гориво от Русия. Според последните оферти 5 страни-членки ще са нужни, с цел да задействат паника на равнище Европейски Съюз за сигурността на доставките вместо 3, както се предвиждаше по-рано. Енергийните министри ще проведат работен обяд с украинския си сътрудник Герман Галушченко.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР