Предложението на Бойко Борисов за премиер – надпартийна фигура с

...
Предложението на Бойко Борисов за премиер – надпартийна фигура с
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Програмен кабинет е вариант за излизане от политическата криза

„ Предложението на Бойко Борисов за министър председател – надпартийна фигура с избран профил в областта на стопанската система, промишлеността значи, че отводът на „ Продължаваме промяната -Демократична България “ (ПП-ДБ) ще бъде по-труден. Ако се сътвори подобен вид програмен кабинет, с явен небосвод да вземем за пример година, в която да бъдат признати доста значимите закони и промени, за които ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Политическа партия -ДБ имат идентични позиции, то това е един от вероятните разновидности, които да ни изведат от политическата рецесия “. Това съобщи пред БГНЕС социологът и съосновател на „ Тренд “ Евелина Славкова.

„ В тежка политическа рецесия сме, тъй че се търсят всевъзможни разновидности за излизане от нея. Със сигурност няма да бъде елементарно съставянето на кабинет, само че съм оптимистично настроена, че се търсят всевъзможни разновидности, с цел да се сътвори подобен “, сподели още тя.

„ Ако беше партиен претендентът на ГЕРБ, то доста по – елементарно щеше да звучи думата „ не “ от обединението Политическа партия – Демократична България. Надпартиен кабинет е опит на Борисов да противодейства на партийния, който видяхме от втората политическа мощ “, счита Евелина Славкова.

„ По-ранното оповестяване на претендента за министър – ръководител с първия мандат, преди още връчването на мандата, допуска тази седмица да се проведат договаряния с другите политически обединения към този момент с съответни лица, които ще бъдат препоръчани от страна на ГЕРБ, т.е. прави се сериозен опит за сформиране на кабинет с първия мандат “, сподели още Славкова.

На въпрос какъв брой е реалистично съставянето на програмен кабинет от министри, които да бъдат надпартийни и издигани от другите парламентарни групи, Славкова сподели, че подобен кабинет ще наподобява по-приемлив.

„ Ако се сътвори подобен вид програмен кабинет, с явен небосвод да вземем за пример година, в която да бъдат признати доста значимите закони и промени, за които ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Политическа партия -ДБ имат идентични позиции, то това е един от вероятните разновидности, които да ни изведат от политическата рецесия “, разясни още тя, след което сподели, че нито една политическа мощ, като се изключи Възраждане, нямат интерес да се върви още веднъж на избори, изключително в случай че това се случи в края на юли месец.

„ Тогава всички са в отмора, омръзнало им е от избори и изборната интензивност ще бъде прекомерно ниска. Те ще претърпят и загуба от електорат, имайки поради държанието им в 49- то Народно събрание и невъзможността за сформиране на държавно управление “, счита още социологът.

На въпроса каква е ролята на останалите политически сили в 49-и парламент за сформиране на държавно управление, Евелина Славкова изясни, че Българска социалистическа партия ще намерят вид да поддържат кабинет, в случай че такива диалози има.

„ Голямото предпочитание на ГЕРБ е да създадат коалиция с Политическа партия – Демократична България, това е държавно управление с евроатлантически профил, ще наподобява добре както в очите на обществото в известна степен, по този начин и в очите на европейските ни сътрудници. Видно е обаче, че Политическа партия работят предизборно, отхвърлят да се сътвори подобен кабинет, което на последващи избори ще окаже въздействие върху техните резултати. От друга страна Борисов не желае да сформира държавно управление с явната поддръжка на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, тъй като в публичния подтекст това е неприемлива коалиция, която ще активизира поддръжката за Политическа партия на локалните избори и ще понижи тази на ГЕРБ. Следователно борбата за съставянето на кабинет продължава да е сред първите две обединения, по тази причина и не съм изключително оптимистично настроена, че този сюжет ще се осъществя “, означи още съоснователят на социологическата организация.

Запитана заради каква причина Политическа партия – Демократична България отхвърлят да създадат съдружно държавно управление и като че ли са приели разновидността за нови избори, макар че всички партии са наясно, че ще претърпят загуби при възможни такива, социологът акцентира, че след проектът А – да бъдат първи на изборите и ГЕРБ – Съюз на демократичните сили да ги поддържат с кабинета им на малцинството, то те проект Б нямат и по тази причина и не възприемат обстановката по подобен метод.

„ Още след изборите споделих, че в случай че дистанцията сред първите и вторите беше по-голяма, то по-лесно щеше да бъде да се конструира държавно управление. Близките резултати обаче дават самочувствие на вторите, че в случай че отново отидем на избори, те могат да бъдат първа политическа мощ. Тук считам, че става въпрос за доста неправилен разбор на политическата обстановка, на електоратите, на нещата, които се случват, тъй че те сигурно биха сбъркали. Другият фактор, който съгласно мен има огромна тежест при разбора на Политическа партия, са локалните избори. Те ще бъдат мощна спирачка за конструирането на кабинет, тъй като Политическа партия са основани с антигерб изразителност и те в случай че влязат в коалиция с ГЕРБ няма по какъв начин да се аргументират на локалните избори, борейки се с кметове на ГЕРБ. Със сигурност те знаят, че би било тежко за тях да отидат още веднъж на избори, само че в това време не биха рискували някои градове, които им наподобяват сигурни от днешна позиция като да вземем за пример София “, акцентира още Евелина Славкова.

„ След локалните избори спирачката за кабинет ще липсва и доста по -лесно ще бъде конструирано държавно управление, само че това значи да отидем още веднъж на избори “, добави социологът Евелина Славкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР