Предложението е на водещия германски вирусолог Кристиан Дростен. По думите

...
Предложението е на водещия германски вирусолог Кристиан Дростен. По думите
Коментари Харесай

Революционна идея: Карантината да бъде само 5 дни

Предложението е на водещия немски вирусолог Кристиан Дростен. По думите му е самоуверено да се твърди, че след пет дни заплахата от заразяване на близките е минала. Аргументацията обаче е обвързвана с въпроса какво може действително да се направи за отбягване на нов локдаун. Според него, няма изгода от това всички вероятни класове в учебните заведения или всички работни места да се слагат под продължителна карантина. Друго предложение на вирусолога от " Шарите " е първите пет дни да не се " прахосват " за проби, а едвам след приключването им да се ревизира за съществуването на зараза и дали засегнатият към момента е инфектиран.

Във връзка с възходящия брой на новите заразявания, което демонстрират и данните на института " Роберт Кох ", Дростен акцентира, че на този стадий от пандемията от ден на ден се заразяват младежи, при които болестта минава по-леко. Предполага се, също така, че доста от тях въобще не търсят лекарска помощ и не биват диагностицирани - да вземем за пример заради скрупули на съвестта, защото са били на празненство.

Що се отнася до придобиването на имунитет след преболедуване, известният немски вирусолог споделя, че известните дотук няколко случая на наново заразяване не са от значително значение. " Към края на пандемията тези случаи могат да доближат и до пет % ", допуска Дростен. Това обаче напълно не значи, че бъдещата ваксина няма да работи.

55 на 100 от германците биха се имунизирали

Много от германците обаче са срещу имунизирането, напомня " Ди Цайт ". Изданието цитира представително изследване, извършено онлайн от хайделбергския политолог Раймут Цолнхьофер, съгласно което подготвеност да се ваксинират демонстрират 55 % от интервюираните германци, 21 на 100 не са взели решение, а 24 % са срещу. Но за основаването на колективен имунитет би трябвало да се имунизират най-малко три четвърти от популацията. И неизбежно поражда въпросът какво ще се случи, в случай че в последна сметка ваксина бъде основана, само че не бъде призната от обществото? Ако броят на скептично настроените е прекомерно огромен, с цел да може имунизацията да бъде ефикасна?

Продължават и полемиките за изгодата от маските. У Дростен те не срещат никакво схващане. Или както показва вирусологът, "...очевидно е, че и най-обикновените платнени маски улавят капчиците, разпръсвани във въздуха ". По думите му, маските играят решаваща роля и по отношение на аерозолите - могат да ги задържат, даже да не са сложени по най-правилния метод. Аерозолите могат и да се " промъкнат " около маската, само че това води до директна заплаха от болест на близките, акцентира той.

Няма да се наложи нов локдаун

Германският здравен министър Йенс Шпан от своя страна посочи, че дистанцията, хигиеничните правила и маските остават " най-хубавите оръжия " в битката против вируса. Лично той не има вяра да се стигне до нов локдаун като напролет. Сега към този момент знаем по какъв начин с помощта на маските и дистанцията естествената работа на комерсиалните обекти, да вземем за пример, може да върви, без да се постановат ограничавания. " На базата на днешните познания към този момент няма да бъдат затваряни нито фризьорски салони, нито магазини ". Няма потребност и от възбрана на визитите в домовете за възрастни хора и сходните обекти, акцентира министърът.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР