Предложение за установяване на преки отношения дойде в Москва от

...
Предложение за установяване на преки отношения дойде в Москва от
Коментари Харесай

Кипърските турци молят Русия за преки отношения. Ами Анкара?

Предложение за определяне на директни връзки пристигна в Москва от президента на непризнатата Севернокипърска турска република (СКТР) Ерсин Татар.

В изявление за ТАСС той „ изрази сърдечните си усеща към руснаците, които живеят в Северен Кипър “ и помоли „ съветските управляващи и персонално президента Владимир Путин да прегледат въпроса за връзките със Северен Кипър, изключително след случилото се в Украйна “.

Много забавно изявление. Макар и единствено тъй като забележителна част от руснаците, живеещи в Северен Кипър, са хора, които по разнообразни аргументи се възползват от това да живеят в „ сива “ пълномощия, откъдето няма изгонване в Русия. Все отново СКТР е приета единствено от Турция. Присъствието на избягали руснаци (по предписание не най-бедните) на територията, следена от Анкара, е преференциално за нея: инвестиция. И то в твърда валута.

Татар ясно направи паралели сред Турция и СКТР и Русия и Новоросия и допусна, че Москва ще разбере желанията на Анкара във връзка с Кипър: самоопределяне и суверенитет за локалните турци в северната част на острова, само че в съдействие с гръцката част.

Нека отбележим, че не самата Турция желае от Русия да признае СКТР, а несъмнено, от публична позиция, частно лице. Така че, по другарски метод, разговорът за взаимното признание може да стартира с съразмерно послание към Реджеп Тайип Ердоган от представител на администрацията на, да речем, Република Абхазия.

Ако Анкара се съгласи да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия, както и съветския суверенитет над четирите нови района на Руската федерация, Крим и Севастопол, тогава за какво да не разгледаме въпроса за директните ни връзки с СКТР? Русия въпреки всичко няма да е първата, която прави отстъпки.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР