Предложение на народния представител от БСП проф. Румен Гечев не

...
Предложение на народния представител от БСП проф. Румен Гечев не
Коментари Харесай

Пълно безсилие: Четворната коалиция не може да се разбере за бюджета

Предложение на народния представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев не мина в зала и взриви нежния мир в обединението
Работата в Народното събрание по приемането на бюджета зацикли още веднъж, откакто ръководещото болшинство не можа да реализира единогласие за следващ път. Предложение на народния представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев не мина в зала и взриви нежния мир в обединението. Това докара до игри с кворума и отмора след отмора.

„ Предлагаме да замразим възнагражденията на народните представители и да пренасочим средствата за политики към хората с увреждания. Предложението е подписано от четирите партии в ръководещата коалиция и касае помощта, която може да окаже Народното събрание към най-уязвимата част на българското общество – хората в неравностойно състояние. “ Това съобщи проф. Румен Гечев по време на разискването на държавния бюджет за 2022 година.

Предложението беше направено по отношение на концепцията за заледяване на заплатите на народните представители към равнищата за месец декември 2021 година, което би трябвало да бъде отразено в бюджета на страната.

151 депутати бе кворумът след първата отмора. Проверката беше направена посредством компютъризираната система за гласоподаване на Народното събрание. 62 са записаните депутати от „ Продължаваме промяната “, от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили - 1, Движение за права и свободи - 22, Българска социалистическа партия - 22, „ ИТН “- 23, „ Демократична България “ - 11, „ Възраждане “ - 10. Проверката на кворума се наложи, защото преди почивката депутатите започнаха да гласоподават оферти по бюджета на правосъдната власт на второ четене и в зала нямаше задоволителен брой народни представители.

Анна Александрова от ГЕРБ -СДС направи забележка, че е нарушен Правилникът за организацията и активността на Народното събрание.

„ Ние в действителност ще сезираме Конституционния съд, с цел да се реши този проблем един път вечно и вашият тълкувателен детайл. По вашата логичност ние би трябвало да гласуваме пет пъти, в случай че няма кворум по съответното гласоподаване “, съобщи депутатът от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

След установяването на кворума депутатите подложиха на гласоподаване същото предложение от бюджета на правосъдната власт и участвалите в гласуването бяха 117 народни представители, които са незадоволителни за кворума от 121.

„ Аз анулирам това гласоподаване и 30 минути отмора “, сподели Никола Минчев.

Проф. Костандин Ангелов означи, че се случва нещо невиждано в Народното събрание, като депутатите непрекъснато излизат в отмора и не се знае какво се случва. „ Кажете ясно предлагането дали е признато или не “, прикани проф. Ангелов.

Никола Минчев разгласи: „ Продължаваме нататък и това е задоволително “.

Свиленски съобщи, че едвам през вчерашния ден всички са били съгласни да се оказват помощ хората в неравностойно състояние, а през днешния ден не е ясно, за какво залата освен не желае да гласоподава, само че и не желае да взе участие.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР