Предложение на Министерство на правосъдиетоЦентровете ще са в София, Варна,

...
Предложение на Министерство на правосъдиетоЦентровете ще са в София, Варна,
Коментари Харесай

Отдели в пет области да заменят спецсъд и прокуратура

Предложение на Министерство на правораздаването
Центровете ще са в София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново

Министерството на правораздаването предлага профилираните съд и прокуратура да бъдат закрити, а на тяхно място да има спецотдели в прокуратурите и в окръжните съдилища на 5 места - София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново. “Предлагаме да се запазят положителните страни, без това да изисква продължение на активността на спецпрокуратурата и спецсъда”, сподели през днешния ден служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов. Втора инстанция на обсъжданите до момента в спецсъда каузи ще бъдат апелативните съдилища по региони, а последна - Върховният касационен съд.

“Така ще се резервира насъбраният опит и ще се избегнат настоящите неефективни и неприятни практики. Ще се предотврати и опцията за локални влияния”, изясни Стоилов. Според него “лоша практика” е всеобщо да се повдигат обвинявания за проведена незаконна група, а по-късно да се оказва, че закононарушението е осъществено при нормално съучастничество.

Делата, които са почнали в спецсъда, ще бъдат приключени там, а новите ще бъдат пренасочвани към петте нови спецотдела, оферират от правосъдното министерство.

От държавното обвиняване, Висш съдебен съвет и редица организации се оповестиха срещу закриването на спецсъда и прокуратура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР