Предложената за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел внесе

...
Предложената за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел внесе
Коментари Харесай

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля номинацията си за премиер

Предложената за министър-председател от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че отдръпва кандидатурата си, а ГЕРБ се отхвърля от сформиране на държавно управление с първия мандат, научи Епицентър. бг.

 

Договореният " ротационен модел не беше изпълнен ", написа Габриел.

Тя изяснява, че " координираният отвод на 11 министри за присъединяване в кабинета " Габриел " и неналичието на единодушие по време на договарянията обезмисля процедурата по избирането на министър-преддесател и състав на държавно управление. Така, на процедура развиването на конституционната процедура не може да завърши сполучливо ".

 

В тази връзка Мария Габриел декларира:

 

- Оттеглям декларираното от мен осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление с претендент за министър-председател Мария Габриел.

 

-  Няма да вземам участие в парламентарната процедура по желание на министър -председател, според Указ № 74/19.03.2024г.

 

- Няма да предложа конструкция и състав на Министерски съветпо силата на член 84 т.6 от Конституцията на Република България, по отношение на Усаз 74/19.03.2024 година в границите на мандата на 49-ото Народно събрание.

 

Габриел заяви за решението на конференция в централата на ГЕРБ още през вчерашния ден след обяд.

Заедно с нея бяха Деница Сачева, теменужка Петкова и Рая Назарян.

 

Дамите от преговорния екип на ГЕРБ бяха безапелационни, че стремежът на Политическа партия - Демократична България за повече власт и постове е взривило договарянията.

 

Мария Габриел не е получила опрощение от финансовия министър Асен Василев за думите, че Габриел е новото красиво лице на мафията.

 

„ В момента, в който дадохме поръчка, че можем да отстъпим за Министерство на защитата и на енергетиката, беше поискана промяна и в Министерство на вътрешните работи “, твърди Мария Габриел.

 

ГЕРБ-СДС са били подготвени да правят отстъпка МО и Тодор Тагарев да остане отпред, както и МЕ, където началник да продължи да е министър Румен Радев.

От ПП-ДБ обаче са поискали промяна на Калин Стоянов, излиза от думите на сегашния външен министър и вицепремиер в оставка.

За това искане първи Епицентър.Бг  написа още в събота. По време на договарянията изненадващо Христо Иванов настоял за промяна на Министерство на вътрешните работи шефа и на негово място да бъде поставена Ивелина Дундакова. Това безусловно преляло чашата на търпението на Борисов.

 

Всичко свърши!, безапелационна бе Деница Сачева.

А Теменужка Петкова добави: На политическият рекет на Политическа партия - Демократична България би трябвало да се постави край!


ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втория мандат, акцентира Габриел.

 

Премиерът в оставка Николай Денков в послание, излъчено по Българска национална телевизия през вчерашния ден някобко часа след решението на Габриел да върне мандата, прикани управлението на ГЕРБ-СДС да подпишат съглашението с " Продължаваме промяната - Демократична България " и да се гласоподава държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да бъде променян съставът на Министерския съвет.

На 19 март президентът Румен Радев подписа декрет, с който предлага на 49-ото Народно заседание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група.

 

Преди това номинираната за министър-председател Мария Габриел върна изпълнен първия изследователски мандат, който ѝ беше връчен от президента в сходство с конституционната процедура, и показа състав и конструкция на Министерския съвет.

По-късно от " Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха, че проектокабинетът не е координиран с тях и приканиха президента да отдръпна указа си.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР