Предлагат нова компенсация за горивата. Тя обаче няма да е

...
Предлагат нова компенсация за горивата. Тя обаче няма да е
Коментари Харесай

Предлагат нова компенсация за горивата


Предлагат нова отплата за горивата. Тя обаче няма да е за всички, както предходната, сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов.
Обмисляме търговците да получават
отстъпка за горивото, в случай че доставят артикули до магазини в ниско обитаеми региони. Тази мярка обаче ще има обществен, а не всеобщ аспект. Това съобщи в  министърът на стопанската система Никола Стоянов.
„ Не бих могъл да си разреша да посоча
някой с пръст и да кажа ”проблемът е единствено тук ”. Най-вероятно казусът е на всички места по веригата и съвкупността от тези проблеми от другите звена по веригата води до едно голословно повишаване. Така в той разяснява осъществените през миналите седмици инспекции за спекулативни цени в комерсиалната мрежа.
Той изясни и методът, по който ще работи
уеб сайтът на служебното държавно управление, на който ще бъдат сравнявани цените на съществени хранителни артикули в страната. „ На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири първични материали. Това са артикули от дребната пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да забележим цената – за цялата страна,
по области или в други европейски страни ”.
По думите му този уебсайт дава една доста добра осведоменост за потребителите. „ За пръв път той сплотява информация от разнообразни институции. Това беше и задачата, защото сходен инструмент е липсвал. Трябвало е от доста години да има една обща осведомителна система във връзка с храните в България и това е началото в нейното създаване ”, акцентира министърът. И добави: „ Не чакаме посредством уеб страницата да понижим цените.
През него можем да следим процесите
и трендовете. Те са по-важно – дали, в случай че на уеб страницата цената на едро пада, само че на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На уеб страницата има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали ”.

Николов разяснява и концепцията за таван на надценката. „ За това би трябвало смяна в закона. Предполагам, че към Великден ще се събере Народното събрание. в действителност разгадавам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме концепция това да стане посредством Наредба, само че специалисти ни посъветваха, че това ще бъде законово „ на ръба ”. Затова взехме решение да минем по сигурния
и верния метод, а точно – през закон ”.
Той изясни, че концепцията е таван на надценката да има за един до два продукта от продуктова група. „ Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от избран предел нагоре и няма да засегне дребните магазини ”.

По отношение на обезщетенията за горивата, министърът уточни, че се работи по няколко нови ограничения. „ Мислим една от тях да е съчетана с ограниченията във връзка с храните – да се финансира част от логистиката към ниско обитаеми региони,
които са останали без магазини.
Идеята е тези ограничения да са обществени предвид на тези цени на горивата. Не мислим за сходна всеобща мярка като 25-те стотинки. Сега вероятно търговците ще получават отстъпка за горива, в случай че доставят артикули в ниско обитаеми места ”.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР