Предлаганият пакет от антикризисни мерки не нарушава финансовата дисциплина, заяви

...
Предлаганият пакет от антикризисни мерки не нарушава финансовата дисциплина, заяви
Коментари Харесай

Асен Василев: Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията

Предлаганият пакет от антикризисни ограничения не нарушава финансовата дисциплинираност, съобщи на днешното съвещание ръководителят ма Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), вицепремиерът Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му пакетът от ограничения цели да се овладее инфлацията по линия на горивата и на питателните артикули, доколкото това е допустимо. Оттук нататък работим със законовите ограничавания, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем. Първото ограничаване, с което работим е, че Данък добавена стойност ставка се поставя на цяла хранителна група, сподели Василев. Той изясни, че не може да се понижи Данък добавена стойност ставката за другите типове самун, тя важи за цялата хранителна категория. Така работи Данък добавена стойност и в Европейски Съюз, може да е непочтено по отношение на някои консуматори. "Лично аз не съм ял самун за 5 лева.филията ", сподели Асен Василев.



Той акцентира, че антикризисните ограничения не могат да бъдат таргетирани подоходно. Би било идеално, в случай че можем, само че не можем, тъй като сега страната не знае жителите какви приходи имат, изясни вицепремиерът. Той осведоми, че към този момент е почнало събирането на цялата информация от Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, АСП. Когато това стане факт, най-вероятно през септември, би могло да стане по-лесно подоходното проучване. Василев изрази вяра от следващата година да може да се направи подоходен аршин доста по-лесно.

Вицепремиерът сподели, че приема рецензията, че ограниченията не са лимитирани подоходно към жителите, които са най-уязвими. Където е могло, сме ги таргетирали индиректно, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от следващата година в действие, само че би трябвало да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става посредством електронна идентификация. Такава идентификация нямаме, имаме от 2016 година поръчка за такава. Дано в границите на тази година тя стане факт, сподели Василев. Той означи, че неналичието на такава прави цената за бюджета по-висока и страната заплаща за това, че няма положителни институции и положителни системи.

Относно рецензиите за диференцираните ставки, Асен Василев сподели, че по принцип е срещу тях, само че в случай че ще има такива, е по-добре такава ставка да има за хляба, в сравнение с за виното и бирата.



За обезщетенията за горивата вицепремиерът разяснява, че мярката се ползва за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки. "Ако карате "Мазерати ", няма да си сипете подобен бензин, тъй като поради тези няколко лв., които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат трагично по-скъпи ", уточни Василев. Мярката се отнася за пропан-бутана, за метана и за дизела без добавки. Отстъпката ще може да се употребява с показване на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите налози и акцизи на бензиностанциите, разясни вицепремиерът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР