Предлагани преди близо четири години идеи, заедно с други ,

...
Предлагани преди близо четири години идеи, заедно с други ,
Коментари Харесай

КЗК притопли мерки срещу възможни злоупотреби на топлофикациите

Предлагани преди близо четири години хрумвания, дружно с други, засягащи потребителите на топлофикационни услуги, притопли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със свое решение, взето на 11 ноември и оповестено два дни преди изборите за президент и парламент в неделя.

Става въпрос за регламентацията на взаимоотношенията сред топлофикациите и топлинните счетоводители. До 2006 година компаниите за дялово систематизиране имаха свои контракти с потребителите и сами определяха таксите си за засичане на топломерите и изчисляването на прогнозните и изравнителните сметки. С промени в наредбата за топлоснаблдяването обаче те бяха превърнати в подизпълнители на топлофикациите и действително им бе отнето правото сами да дефинират цените на услугите си.

През май 2014 година Комисия за защита на конкуренцията даже. " Топлофикация София " поради едноличното налагане на идентични цени за отчитането на топломерите от другите топлинни счетоводители. Върховният административен съд удостовери, че столичното парно е нарушило конкурентната среда и е увредило ползите както на компаниите за дялово систематизиране, по този начин и на потребителите на топлоенергия в столицата. Нито едните, нито другите са имали различен късмет, с изключение на да одобряват избраните от топлофикацията такси.

Сега Комисия за защита на конкуренцията удостоверява изразеното към този момент неколкократно мнение, че нормативната уредба основава благоприятни условия за топлофикационното дружество за корист с господстващо състояние. Така може да се ограничи навлизането на нови топлинни счетоводители на пазара или изхвърлянето на съществуващи компании, само че също по този начин е невероятно свободното ценообразуване на един нерегулиран пазар каквото е дяловото систематизиране на топлинна сила.

Припомня се, че сегашните правила дават преимущество на топлинните счетоводители на самите топлофикации, защото те не са длъжни да подписват контракти със личните си сдружения. В същото време топлофикациите получават достъп до комерсиална информация за останалите компании за дялово систематизиране, какъвто техните такива сдружения не би трябвало да имат.

" В случаите на свободен пазар и свободен избор от клиентите на топлинен счетоводител контролът върху активността на определения топлинен счетоводител не може да се трансферира върху различен икономически индивид (топлофикационно дружество), който реализира същата активност на същия пазар и е съперник на определените от потребителите други компании за дялово систематизиране. Контролните функционалности по осъществяване на закон или друга нормативна уредба са част от пълномощията на нормативно избрани държавни органи и не може тези пълномощия да се делегират на лица, които са предприятия по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, а не органи на държавната власт или локалното самоуправление ", смята антимонополната комисия.

Тя още веднъж предлага да се анулира условието топлинните счетоводители да са подизпълнители на топлофикациите и да се върне предходното състояние за директни контракти с клиентите. Другият вид за решение на проблеми с вероятните злоупотреби е енергийният регулатор да одобри общи условия на контракти сред топлофикациите и топлинните счетоводители и да отпадне условието компаниите за дялово систематизиране за дават сензитивна комерсиална информация, която да се употребява за установяване на цени на техните съперници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР