Предлагането на модерни логистични площи в района на София се

...
Предлагането на модерни логистични площи в района на София се
Коментари Харесай

Расте предлагането на логистични площи

Предлагането на съвременни логистични площи в региона на София се е нараснало с 5%, достигайки 883,6 хиляди кв.м. към края на 2017 година То следва да бъде допълнено от 177,6 хиляди кв.м. планове на стадий “в градеж ”. Това се показва в изследване на Colliers International за пазара на логистични и индустриални площи в София. В резултат на повишаване на търсенето, през миналата година са усвоени 53 хиляди кв.м., а свободните площи са спаднали до 7%. При междинните наемни равнища за съвременни логистични парцели няма смяна на годишна база. Те се резервират на 4,5 евро за площи клас А и 2,7 евро за клас Б.

Най-активни на пазара са търговците на едро и дребно, на които се дължат 60% от подписаните транзакции, се се отбелязва още в отчета на Colliers за бранша. Те са следвани от компании, предоставящи бизнес услуги (17%), логистични оператори (14%) и производители (5%). При индустриалните компании фирмите от автомобилната промишленост не престават да бъдат мотор на търсенето, дружно с тези от “Лека индустрия ” и “Електроника ”. Сред огромните планове са третият цех на Yazaki в Димитровград, третият цех на Kostal в Пазарджик и заводът на Osram в Пловдив.

През 2017 година Colliers, взаимно с Аутомотив Клъстер България и PwC, за втори следващ път организира изследване измежду производителите на автомобилни съставни елементи в България. Сред главните заключения от него, свързани с пазара на парцели в обсъждания бранш, са че 26% от участвалите компании са в площи чартърен, а останалите 74% са в лични бази. Преобладават пространствата, строени в сходство с съответните условия на фирмите (62%), по отношение на реновираните съществуващи бази (38%). Сред аргументите за това са, че наличният сграден фонд е морално стар във връзка с качество и механически характерности. В средносрочен проект множеството компании не престават да възнамеряват уголемение в границите на сегашната си локация. Като нова наклонност се оформя експанзията и в други обитаеми места – 32% от запитаните показват този отговор, спрямо едвам 4% през 2016 година

Прогнозите на Colliers са автомобилният бранш да резервира капацитета си за напредък. Държавните индустриални зони ще стават все по-привлекателна дестинация, заради стратегическата си локация, бързия достъп до основни артерии, техническате инфраструктура. През актуалната година към 55 хиляди кв.м. площи за отдаване чартърен са оповестени да излязат на пазара, като индустриалните компании ще продължат да се обитават най-вече в планове, строени по поръчка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР