“Предлагаме вдовишката добавка да се изплаща в размер на 30%

...
“Предлагаме вдовишката добавка да се изплаща в размер на 30%
Коментари Харесай

Георги Гьоков: БСП настоява минималната работна заплата да е 50% от средната за страната

“Предлагаме вдовишката добавка да се изплаща в размер на 30% от пенсията на умрелия брачен партньор, като това ще обхване 550 хиляди пенсионери. Ще са нужни 16 млн. лева месечно - това е за оставащите 5 месеца от годината. ”

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков в ефира на bTV Radio.


Той обясни за вдовишката добавка: “Да припомня, че добавката беше въведена като 20% от пенсията на умрелия брачен партньор, а след това пристигнаха ГЕРБ на власт и дадоха обещание, че ще стане 40%. Едно нарастване от 26,5% на 30% би трябвало да бъде подкрепено от всички партии в Народното събрание. ”


“Между първо и второ гласоподаване на бюджета ще има доста разбъркване на средства. По време на дебатите ще задам въпрос на народните представители от ПП-ДБ, а и персонално към Асен Василев, тъй като откакто в тяхната предизборна стратегия пишеше, че ще обезпечат почтени старини на българските пенсионери, за какво тогава предлагането за увеличение на вдовишката добавка не беше импортирано от техните народни представители ”, попита Гьоков.


Социалистът разкри, че Българска социалистическа партия планува обществени ограничения на стойност от 1,8 милиарда лева, които ще дойдат от увеличението на събираемостта на приходите от налозите, понижаване на финансовите разноски и увеличение на бюджетния недостиг от 3% на 3,5%.


Той отхвърли изказванията, че предложенията по бюджета имат връзка с локалните избори и изясни: “Партиите постоянно могат да бъдат подозирани, че оферират нещо обвързвано с идни избори. Но Българска социалистическа партия няма по какъв начин да бъде упрекната в популизъм или че гледаме да предлагаме неща преди избори, защото това е обичайната наша политика. Назад във времето сме осъществили нашите обществени политики, които следваме и постоянно участват в нашите предизборни акции ”, добави Гьоков.
“Напълно се съгласявам с настояванията на КНСБ. Те в огромна степен са действителни и тук е нашата борба за приходите на хората, с цел да могат да живеят по-нормално и да се оправят с провокациите на инфлацията и повишението на цените ”, сподели националният представител.


“Много е стресиращо, когато погледнеш цените и работиш на минималната работна заплата. Цените в магазините не са единственото нещо - би трябвало да се заплащат битови сметки, транспортни разноски ”, обясни Гьоков.


Георги Гьоков изясни, че когато е бил обществен министър е упълномощил на специалисти да слагат начало на тактика за приходите, посредством която българите да могат да наблюдават развиването на приходите си в бъдещето.
“При повдигане на минималната работна заплата се подвигат всички заплати нагоре. В момента безработицата в България е на ниско равнище, даже под средноевропейското. Това от своя страна провокира липса на работна ръка при частния бранш, конкуренцията пораства, а това дава условия за повдигане на работната заплата. От Българска социалистическа партия настояваме минималната работна заплата да е 50% от междинната за страната ”, сподели Гьоков.


Социалистът разяснява и проблема с пристанище “Росенец ”: “Виждате лашканията в политиката по този въпрос. Преди време ГЕРБ гласоподаваха „ срещу “, това споделят от ПП-ДБ. Сега ГЕРБ претендират, че от ПП-ДБ са ги отстранили от авторството на това предложение. Такива крайности не са положителни за България и българската стопанска система. Трябва да се направи разбор какво би означавало преустановяване на концесията и да се реши по какъв начин най-добре да се отбрани българският народен интерес ”, приключи Гьоков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР