Предлагаме облагане на свръхпечалбите на банките, което вече е европейска

...
Предлагаме облагане на свръхпечалбите на банките, което вече е европейска
Коментари Харесай

БСП предлага да се облагат свръхпечалбите на банките

" Предлагаме облагане на свръхпечалбите на банките, което към този момент е европейска процедура и редица страни стигнаха до извода, че по този начин, както свръхпечалбите в енергийния бранш би трябвало да се подлагат на в допълнение облагане, на такова би трябвало да се подлагат и банките ". Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев пред Българска национална телевизия.

Българска социалистическа партия ще направи предлагането си сред първо и второ четене на данъчния закон, разгласи по-рано Гечев по време на дебатите в Народното събрание по закона за корпоративното подоходно облагане. " Банковата система би трябвало да има по-голям принос при образуването на бюджетните доходи. В това число, при образуването на особено перо, което да обезпечава спомагателни средства за обществени вложения, за стимулиране на нововъведения, за стимулиране и задържане в България на младежите с висока професионална подготовка ", съобщи той.

Гечев увери, че няма заплаха от това да нарастнат заемите, защото такива спомагателни налози в Европа се постановат единствено на банки, които имат свръхпечалби. " Това е за необикновена, даже незаслужена облага, която не се дължи на възстановяване на качеството на работа или размера на интервенциите, а на конюнктурни съображения ", изясни той.

Социалистът обърна внимание, че облагата на банковата система в България пораства с 86% и тази година гони към 3 милиарда И акцентира, че защото множеството български банки са филиал на огромни непознати банки, в България те заплащат 10% корпоративен налог, а в страната майка - към 25%.

" Чудесно е, че банките в България са в положително положение, те би трябвало да продължат да бъдат в положително положение. Това, което се прави в Европа и може да се направи в България не е против стабилността на банките, а против това по-голямата част от облагата да се изнася от страната, където тя е извоювана - това не е почтено. Не е задоволително в България лихвите по заемите на българските компании и жители да се разграничават два пъти, както и да плащаме по-високи такси от междинните за Европейски Съюз ", обоснова предлагането на Българска социалистическа партия проф. Гечев.

По думите на депутата в Бюджет 2024 няма нови хрумвания. " Той е изработен по този начин, че разноските порастват с 10% по отношение на предходната година, приходите също порастват с %, който да дава отговор на инфлацията и да подсигурява сякаш някакъв напредък, който е заложен подозрително висок от 3%. От Българска социалистическа партия искахме да забележим нови политики, които дават отговор на новите действителности, само че такива няма ", разяснява проф. Румен Гечев. И добави: " Обърнете внимание, че главната цел на този бюджет е ние да сме се вместили в бюджетен недостиг от 3%. Отворете бюджетите на Франция, на Германия, на Италия. Ние ги отваряме и там написа, че главната цел е софтуерно обновяване, повишение на конкурентоспособността, нововъведения и изкуствен интелект ".

" Тезата, че прогресивният налог ще изгони висококвалифицираните експерти опонира на обстоятелствата, защото на никое място по света висококвалифицирани експерти не бягат от развита страна с високи налози към страна с ниски налози. Нито идват поради ниския ни налог върху облагата. В България няма нито една задгранична стратегическа компания ", безапелационен бе социалистът.

" Облагането с налог бакшишите освен, че не е съществено, то е и обидно. И аз се удивлявам, че Министерството на финансите предлага сходна некомпетентност. Има доста по-сериозни неща, които би трябвало да се вземат решение ", сподели още проф. Гечев по тематиката за държавния бюджет.

По време на дебатите в Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков разкритикува препоръчаното данъчно облекчение при 100 хиляди лева покупки месечно. Според него това е насмешка с хората, които така и така изнемогват.

В последна сметка макар унищожителните рецензии против редица данъчни промени, болшинството в Народното събрание ги утвърди на първо четене в края на предходната седмица, само че със поръчката за огромни корекции при второто гласоподаване. Дори парламентарните сили, които поддържат обединението, показаха подозрения в част от предложенията на финансовия министър за повече доходи в бюджета.

Депутатите одобриха в един ден четири данъчни законопроекта и си дадоха единствено три дни за вкарване на нови оферти по тях - до края на днешния ден. Не беше признато настояването на опозицията да се дефинира по-голям период за нови оферти най-малко за Закона за локалните налози такси.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР