Предлагам на колегите от всички партии да седнем разумно с

...
Предлагам на колегите от всички партии да седнем разумно с
Коментари Харесай

БСП кани партиите да разговарят за проблемите в здравеопазването

Предлагам на сътрудниците от всички партии да седнем рационално с причини и да беседваме за решение на въпроса опазване на здравето - без лобистки ползи, без ползи на компании или частни лечебни заведения. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Кюстендил.

Настояваме за напълно нов модел в опазването на здравето със промяна на основното в него - в този момент това са финансите, дано в центъра да бъде пациентът, лекарите и медицинският личен състав ", безапелационна е Нинова.

По думите ѝ е добре диалогът да бъде извършен преди бюджетната процедура.

Лидерът на алените показа предложенията на Българска социалистическа партия по проблемите. По първия проблем с фрагментите - лекари и медицински личен състав, Нинова посочи потребността от Наредба за образуване на работните заплати в държавните лечебни заведения с базова заплата , както и стипендия за образование по медицина от страната, само че с ангажимент - приключилите да работят 5 години в България.

Тя уточни като решение и финансиране на специализации в чужбина, само че също с ангажимент за работа в България по-късно.
 Ананиев предлага два модела за опазването на здравето ни
Ананиев предлага два модела за опазването на здравето ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър

За пациентите - оферират всеки да има персонално здравно досие, което да го следва на всички места с цялостна информация за болести, лекувания и профилактика. За здравноосигурените - цялостен безвъзмезден достъп до опазването на здравето. За здравно неосигурените - страната да подсигурява базов пакет за медицински услуги. За медикаментите - понижаване на Данък добавена стойност.

Ежегодно държавно установяване на цените от реимбурсния лист и надзор върху осъществяването. И четвърто, да се отстрани статутът на лечебните заведения на търговски сдружения. Здравето и опазването на здравето не могат да бъдат обект на търговия " , уточни още Нинова.

Тя изясни, че от Българска социалистическа партия оферират районна конструкция на опазването на здравето, в която в един район да се обединят незабавна, доболнична и болнична помощ и да се ръководят на районен симптом.
 Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предходния
Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предходния

Споменатите 50 млн. лв. за заплати на медиците не са дадени в допълнение

Председателят на Българска социалистическа партия посочи, че решаването на казуса към този момент не касае единствено здравния статут на българските жители.

" Заради такова закриване на лечебни заведения, доста хора напущат районите. Като няма учебни заведения, болница, работа - напущат и отиват в огромните градове или в чужбина ", акцентира социалистката.

Това слага въпроса за опазването на здравето в подтекста на демографската злополука.

В Кюстендил Нинова засегна и въпроса с черешопроизводството. Тя разясни, че черешопроизводителите са споделили, че продукцията им се изкупува сред 60 и 80 стотинки, а берачите на череши вземат по 50 стотинки.

Нашите претенденти за кметове ще поемат този ангажимент - основаване на борса, на която да има гарантиране на изкупни цени и основаване на преработвателно дружество в района на Кюстендил , приключи Нинова.
 Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел
Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Нормативните промени ще бъдат импортирани в Народното събрание през есента

Припомняме, преди 8 месеца от Министерство на здравеопазването пристъпиха към смяна на здравноосигурителния модел в България с предложение за два модела: единият е цялостна промяна с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на в допълнение здравно обезпечаване.

Беше проведено и публично разискване по тематиката, което въпреки и да мина по-формално провокира вниманието на редица организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР