Предлагам да се върнем назад, назад във времето, когато нямаше

...
Предлагам да се върнем назад, назад във времето, когато нямаше
Коментари Харесай

Рестроспекция: кралю – порталю, отвори порти и още детски игри от отминали дни

Предлагам да се върнем обратно, обратно във времето, когато нямаше таблети, смарт телефони, компютърни игри и всякакви други свръхмодерни джаджи, които употребяват децата през днешния ден.

Спомняте ли си по какъв начин прекарвахте летата, когато бяхте деца? Ееех, мемоари, мемоари. Излизахме рано заран и до късно вечерта играехме на открито. Родителите ни не се притесняваха къде сме и не ни ревизираха по мобилните телефони.

За обяд грабвахме небрежно намазана филия с лютеница и още веднъж тичахме на открито с правилните приятели, тъй като нямаше време за губене. Пакостите, лудориите, ожулените колена и откровеният смях бяха част от всекидневието ни.

Всеки помни някоя своя обичана детска игра, която е помогнала да създадете първите другарства. Усмихнете се носталгично и се върнете обратно във времето, когато животът беше различен, пише10te.bg.

Ето ги 10-те обичани игри от детските ни години.

1. Криеница/Жмичка

В другите краища на България тази игра е позната с доста имена. Криеница, жмичка, жуменка, миженка, кришка-мишка и още доста други са другите названия на обичаната игра по това време.

2. Скачане на ластик

Сигурен съм, че всяка една читателка ще си спомни по какъв начин с приятелките си е скачала на ластик. Докато момчетата ритаха топка, девойките мислеха някоя нова “оплитанка ” и подскачаха радостно.

3. Народна топка

Едва ли има някой, който да не е играл на национална топка. Дали в учебно заведение в час по физическо възпитание или на площадката с приятелите от квартала, няма дете, което да не е имало близка среща с топката в лицето.

4. Царю, дай ни плебей

Една обичана игра, когато в летните дни се събираха всички деца от квартала. Колкото повече, толкоз по-весело. Два тима – един победител! Тичане, смях, е от време на време и ожулени колене, само че за сметка на това – забава.

5. Кралю – Порталю

Сигурен съм, че си спомняте тази игра! А спомняте ли си песничката, с която се играеше?

Кралю – порталю, отвори врати, с цел да премине кралювска армия!
Отворете, затворете, единствено един оставете!
Лъжичка, паничка, тенджера, похлупак, капак! Стой!

6. Стражари и апаши

Дано да тичаш бързо, че стражарите са по петите ти. Толкова елементарна игра, само че пък толкоз занимателна. Едните бягат, другите ги гонят, а след това противоположното и по този начин по цели дни!

7. Бум/Кър

Бум, кър, ура, шмайзер, още веднъж разнообразни наименования на една и съща игра. Атакуваш и отбраняваш, развиваш стратегически набези за да превземеш полето на противниковия тим.

8. Дама

Хвърляш камъчето и се надяваш то да попадне в вярното поле и започваш да подскачаш, до момента в който краката те държат.

9. Сляпа баба

Една от най-забавните игри от нашето детство. Детето със затворени очи, би трябвало да хване друго дете и да го познае без да поглежда. Детското въображение край няма.

10.  Игра на ръбче

Една топка и ръбчето на павето от тротоара. Колко топки са спукани на уличния тротоар, какъв брой детски смях е звънял по през целия ден!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР