Предлага се в Европейския съюз да бъде наложен данък върху

...
Предлага се в Европейския съюз да бъде наложен данък върху
Коментари Харесай

Предлага се облагане на месото с данък в ЕС, за да се спрат климатичните промени

Предлага се в Европейския съюз да бъде натрапен налог върху месото, тъй като се счита, че по този метод ще се понижат вредите върху околната среда, оповестява Гардиан.

Според отчета, посредством „ такса резистентност “ върху месото за покриване на екологичните вреди, които предизвиква, могат да се съберат милиарди, с цел да помогне на фермерите и потребителите да създават и ядат по-добра храна.

Таксата, която би нараснала цената на пържола с към 25%, ще бъде въведена през идващото десетилетие.

Докладът се концентрира върху страните от Европейски Съюз и е направен за Коалицията Ицжп (Истинската цена на животинския протеин, англ. Tapp) от организации за здравето, околната среда и хуманното отношение към животните. В него се споделя, че „ справедливото ценообразуване “ на месото би трябвало да бъде включено в идната европейска „ нова зелена договорка “ и в по този начин наречената тактика „ от фермата до чинията ”.

Докладът, направен от групата за проучване на околната среда „ Си И Делфт ”, проучва разноските за излъчванията на парникови газове, други замърсявания на въздуха и водата и загубите от дивата природа, свързани с отглеждането на животни.

Според изчисленията, покриването на тези разноски би нараснало цената на говеждото месо с 0,47 евро на 100 g. Следователно цената на пържола в супермаркет във Англия би се вдигнала с към 25%.

Данъкът върху свинското и пилешкото месо ще бъде по-нисък заради по-малкото влияние върху околната среда при развъждането на тези животни, надлежно 0,36 евро за 100g и 0,17 евро за 100g. Според отчета, сходни такси биха могли да понижат потреблението на говеждо месо в Европейски Съюз със 67%, на свинско месо с 57% и на пилешко месо с 30% до 2030 година

Освен че излъчванията ще намалеят със 120 млн. тона годишно, от таксите ще могат да се събират до 32 милиарда евро годишно за страните членки на Европейски Съюз, съгласно отчета.

Коалицията Ицжп съобщи, че към половината от събраните средства би трябвало да бъдат отделени, с цел да се помогне на фермерите да създават нещо друго, а не месо - това може да усили приходите на обособените ферми с хиляди евро годишно.

Останалите събрани от такси пари би трябвало да се употребяват за понижаване на разноските за произвеждане на плодове и зеленчуци и надлежно по-ниската им цена в магазините, подкрепяне на по-бедните фамилии и подкрепяне на разрастващите се страни да се оправят с климатичната рецесия.

„ Европейците ядат почти 50% повече месо, в сравнение с се предлага в диетичните насоки за здравето. Чрез тази такса бихме могли да спестим милиарди евро всяка година от по-ниски разноски за опазване на здравето. ", споделя Джеръм Ремърс, шеф на обединението Ицжп.

През ноември предходната година три европейски здравни асоциации писаха до Франс Тимерманс, старши европейски комисар, управляващ самодейността за новата зелена договорка. Те споделят: „ Многобройни изследвания през последните години демонстрират, че прекосяването към здравословна, по-богата на растителни храни диета може да докара до значими изгоди за здравето, околната среда и стопанската система. ”

Облагането с налог е подкрепено и от втори отчет от Екипа за поведенчески подходи (ЕПП), компания със обществена устременост, която е благосъстоятелност на държавното управление на Обединеното кралство. Освен това компанията предлага храната на растителна основа да се трансформира в единствен избор при проведени събития или при полети.

Скорошни проучвания демонстрират, че фрапантното понижаване на потреблението на месо в богатите страни е от значително значение за справяне с климатичните промени. Според друго проучване пък избягването на месо и млечни артикули е най-ефикасният метод хората да лимитират въздействието си върху околната среда.

„ Включването на екологичните разноски в цената на животинските протеини е решителен детайл за реализиране на задачите на Европейски Съюз в региона на климата, биоразнообразието, публичното здраве и хуманното отношение към животните “, съобщи проф. Пиър Велинга от Университета Вагенинген в Холандия и ръководител на коалиция Ицжп.

Тоби Парк, началник на енергетиката и устойчивостта в ЕПП, съобщи: „ Правителствата, промишлеността и потребителите по света са по-наясно от всеки път с нуждата да живеем в границите на средствата, които нашата планета може да ни даде. ”

От Националния аграрни съюз във Англия настояват, че селското стопанство може да стане климатично неутрално до 2040 година без да бъде понижено производството на говеждо месо. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР