Предлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата

...
Предлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата
Коментари Харесай

Предложение: Един контролен орган да следи ТЕЛК освидетелстването

Предлага се един надзорен орган към Национален осигурителен институт да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, заяви заместник-социалният министър доктор Султанка Петрова след среща в Министерски съвет с национално представителните организации на хората с увреждания. На срещата са участвали вицепремиерът Красимир Каракачанов и шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

Този обединен надзорен орган ще упражнява надзор върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, защото досега няма надзор върху тях, добави Петрова. По думите й настрана, при сигнал, комисията ще има опция според българското законодателство да направи съответните инспекции на място. В Национален осигурителен институт имат териториални дирекции и те могат по места да правят посредством специалисти контролни действия, посочи заместник-министърът.

Предложението за смяна ще бъде в допълнение разисквано с организациите на хора с увреждания и по-късно ще бъде импортирано в Народно събрание.

В момента има девет комисии, които би трябвало да правят надзор върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, общественото министерство, Национален осигурителен институт, НЗОК, районните здравни инспекции, районните картотеки, напомни заместник-министър Петрова. Идеята е да се направи един надзорен орган, тъй като от съществуването на девет комисии до момента няма успеваемост и липсва надзор, означи Петрова.

Националнопредставителните организации на хората с увреждания от дълго време оферират да бъде основана сходна единна комисия за надзор.

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и позволяват издаване на документи с погрешно наличие, да носят наказателна отговорност. Когато се откри, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде насила да възвърне сумата, която е получавало през годините.

Представителите на държавното управление и хората с увреждания са се обединили към тезата, че би трябвало да се модернизира цялата система, сподели вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му хвърчащите удостоверения на ТЕЛК, които се издават на лист хартия, би трябвало да се вкарат в електронно досие, в електронна здравна карта и електронна обществена карта. Трябва да се направи указател на хората с увреждания, както и на децата с увреждания, с цел да може системата да бъде проверявана във всеки един миг, добави Каракачанов, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него главният проблем, подложен на днешната среща по искане на националнопредставителните организации на хората с увреждания е, че системата не работи и по това няма разлики. Усилията на държавното управление ще бъдат ориентирани в две направления - по разработване на обективна система, при която хората с увреждания ще бъдат подпомагани, а въпреки това завишаване на контрола посредством по-сериозни наказания към длъжностните лица, които издават непозволени документи с погрешно наличие.

Поех като ангажимент всички законодателни промени да бъдат съгласувани с хората с увреждания, сподели още вицепремиерът и добави, че това е и позицията на премиера Борисов. Каракачанов означи, че все още никой не може да каже какъв % са непозволено получаващите инвалидни пенсии от общо към 517 хиляди български жители с такива. Той добави, че има безусловно здрави хора, които получават средства от обществените фондове по корупционни схеми и несправедливо. По думите му парите са нужни за фактически нуждаещите се,  на които им трябват повече средства за здравна грижа и включване в обществото.

Заместник - ръководителят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова сподели, че дебатът и борбата продължава. Обединени сме от общо мнение, че против злоупотребите би трябвало да има опълчване, надзор и бъдещи санкции, сподели Стоименова. Тя още веднъж подсети, че хората с увреждания чакат концепцията за експертиза на работоспособността да бъде изтеглена, като организациите декларират подготвеност и експертност да бъде модифицирана в посока на сложна оценка на самостоятелните потребности на хората с увреждания. Предстои да излезе всеки миг формалният превод на Международната подредба на уврежданията.

Хората с увреждания упорстват бъдещата идея, която ще се създаде с експертното им мнение, да бъде национална стратегия за съществена промяна в посока лицето с увреждане още от раждането до последния си мирис да получи такава поддръжка и такова обществено включване, че то да бъде интензивно през целия си живот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР